Кламер БГ - Бизнес новини: Председателят на КЗП се опасява, че се посяга на независимостта на комисията

Председателят на КЗП се опасява, че се посяга на независимостта на комисията

Бизнес

|
Пон, 14 Апр 2014г. 11:45ч.
Председателят на КЗП се опасява, че се посяга на независимостта на комисията

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Веселин Златев се опасява, че независимостта и контролните функции на комисията са застрашени с готвените законови промени. Миналата седмица парламентарната икономическа комисия одобри промени, според които комисията ще се превърне в изпълнителна агенция на подчинение на икономическото министерство.

Промените приличат на действията по отношение на Сметната палата, каза в понеделник пред БНР Златев.

"Ние като комисия осъществяваме контролни функции в над 11 закона и повече от дузина подзаконови нормативни актове. Това са в най-различни сфери на обществено-политическия живот", продължи председателят на контролния орган и обясни разликата между сегашния орган и евентуалния му бъдещ статут на изпълнителна агенция:.

"Изпълнителната агенция е администрация към определен министър, цитирам точно Закона за администрацията, за административно обслужване на физически и юридически лица, както и за изпълнение на дейности. А ние никакъв начин никога не сме осъществявали административни услуги. Ние сме независим контролен орган", каза Златев.

mediapool.bg