Кламер БГ - Бизнес новини: Преговаря се с Москва за ново сваляне цената на газа

Преговаря се с Москва за ново сваляне цената на газа

Бизнес

|
Пет, 17 Ян 2014г. 13:28ч.
Преговаря се с Москва за ново сваляне цената на газа

България води преговори с Русия за ново поевтиняване на цената на природния газ, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти в петък, когато подписа договори за финансиране на три енергийни проекта с пари от Международния фонд "Козлодуй" (МФК).

До момента цените на природния газ не са се увеличили, всичко зависи от преговорите между двете страни, но се надявам да постигнем споразумение за намаляване на цената на природния газ за България, каза Стойнев.

Последната промяна в цената на руското синьо гориво за България дойде след подписване на нов договор между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" в средата на ноември 2012 г. заедно с инвестиционно решение за строежа на "Южен поток". Така от началото на 2013 г. страната ни получава газ на цена от около 430 долара за 1000 куб. м., което позволи намаляване на цените за вътрешния пазар от януари 2013 г. с около 10 процента. То бе последвано от още едно символично сваляне на цената от април и оттогава не е имало промяна в тарифите на "Булгаргаз".

Сегашният договор с "Газпром" е за 10 години, като на шестата година – през 2018 г., може да се преговаря отново за цената и количествата, като идеята е тогава България да намали обемите на руския газ със собствен добив или по-евтина суровина от други източници по газовите ни връзки със съседните държави.

Стойнев коментира още, че след изграждането на газопровода "Южен поток" България ще плаща по-малко транзитни такси заради по-късото трасе през Черно море, вместо сегашното през Украйна, Молдова и Румъния, а това може да доведе и до намаляването на цената на природния газ. Той отново изрази становището си, че през тази година може реално да започне строежът на "Южен поток" и той да спазва европейските правила, ако европейският комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер и руският министър Александър Новак се споразумеят за това.

Йотингер и Новак обсъдиха в петък в Москва строежа на газопровода, който според Брюксел не отговоря на евроизискванията за достъп на трети страни до тръбата и страните, през чиято територия ще минава тръбата трябва да предоговорят споразуменията си с Русия. Тогава шестте държави от ЕС, които участват в проекта, упълномощиха еврокомисаря да договаря директно с Москва условията за признаването на проекта от Брюксел. Разговорът обаче очаквано приключи без успех.

Коментарите на министъра дойдоха след подписване на проекти за над 24 млн. евро, които получават финансиране от фонд "Козлодуй", който се захранва от Еврокомисията като компенсация за затворените четири ядрени блока у нас.

За закупуване на три нови багера в "Мини Марица Изток", които ще повишат ефективността на производство, се отпуснати 15 млн. евро. Централното диспечерско управление на "Електроенергийния системен оператор" ще модернизира софтуера си с 4.1 млн. евро, а фондът за енергийна ефективност ще получи 5 млн. евро за безвъзмездна помощ при насърчаване на битовата газификация у нас.

До момента по линия на фонда са сключени споразумения за 811.268 млн. евро безвъзмездна помощ.

Тези проекти са важни не само за българската енергетика, но и за българската икономика, каза на церемонията министър Стойнев.

Проектите ще окажат и пряк ефект върху модернизацията на ключови енергийни дружество, ще доведат до спестяване на енергия от около 240 000 мегаватчаса годишно и намаляване емисиите на въглероден двуокис - приблизително с 96 000 тона годишно.

Последната модернизация в "Мини Марица-изток" е била през 1992 г., заяви министърът.

Само преди година и половина обаче, отново с пари от МФК – над 4.5 млн. евро, в мините започна проект за повишаване на енергийната ефективност, изпълняван от Риск Инженеринг". През октомври 2011 г. пък започна проект за рехабилитация и изграждане на нови подстанции на рудници от държавните мини. Близо 9 млн. евро за целта бяха предоставени пак от МФК.

mediapool.bg