Кламер БГ - Бизнес новини: Правителството отпуска до 40 млн. лв. за разширение на метрото

Правителството отпуска до 40 млн. лв. за разширение на метрото

Бизнес

|
Ср, 13 Септ 2023г. 18:34ч.
Правителството отпуска до 40 млн. лв. за разширение на метрото

Правителството отпуска до 40 млн. лв. за разширение на метрото

Правителството одобри допълнителен трансфер до 40 млн. лв. по бюджета на Столична община за изграждането на третата линия на метрото в посока "София Тех Парк".

Става въпрос за изграждането на участъка от ул. "Шипка" през кв. "Гео Милев" - ж.к. "Слатина" - "София ТехПарк" до бул. "Цариградско шосе". Това са 6 км подземна железница със 6 станции, като строителите вече са избрани и договорите с тях са сключени.

Същият проект експресно беше включен за финансиране по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г., за да бъдат спасени около 120 милиона лева от загуба. Сега правителството дава още до 40 млн. лв.

Обикновено метрото всяка година получава пари от държавния бюджет, като важен национален, стратегически обект. Сумите обикновено са в порядъка между 10 млн. лв. и 20 млн. лв, но сега се отпускат двойно повече пари.

Средствата са за проектиране, изграждане, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на системи за контрол и управление на влаковото движение, комуникации, перонни преградни врати и придобиване на метровлакове, се казва в правителственото съобщение.

Парите се осигурят за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2023 г.

Строителството на метрото е най-големият транспортен и екологичен проект на София, като ползите от него за подобряване условията на живот и качеството на въздуха са значителни, е отбелязано в правителственото съобщение.

Към настоящия момент метрото е с обща дължина от 52 км и има 47 метростанции.

mediapool.bg