Кламер БГ - Бизнес новини: Правителството одобри индексацията на договорите по обществени поръчки

Правителството одобри индексацията на договорите по обществени поръчки

Бизнес

|
Ср, 21 Септ 2022г. 19:27ч.
Правителството одобри индексацията на договорите по обществени поръчки

Правителството одобри индексацията на договорите по обществени поръчки

Дълго чаканата от бизнеса методика за индексация на договорите по обществени поръчки заради инфлацията най-после бе приета от правителството в сряда.

Търсенето на решение на проблема отне близо година. От новата методика, която тепърва ще се прилага, зависи изпълнението на редица договори в строителството и предоставянето на различни услуги.

Одобрената методика регламентира редът и условията за индексиране на разходите за изпълнение на договори по обществени поръчки за строителство и рамкови споразумения за строителство. Тя е свързана с увеличени цените на основните стоки и материали, формиращи стойността на строителство.

След като бъде публикувана в Държавен вестник, всеки един от възложителите - министерства, общини и дружества ще трябва да приеме правила за нейното прилагане.

Оскъпяването на един договор ще бъде най-много до 50% спрямо стойността му, защото такова е изискването в Закона за обществените поръчки.

С приемането на методиката за индексацията на договорите се очаква да бъдат размразени стотици европроекти, както и изграждането на обекти, финансирани с държавни и общински средства.

mediapool.bg