Кламер БГ - Бизнес новини: Правителствата напразно са харчили милиони за "Тамифлу"

Правителствата напразно са харчили милиони за "Тамифлу"

Бизнес

|
Четв, 10 Апр 2014г. 18:23ч.
Правителствата напразно са харчили милиони за "Тамифлу"

Британските власти са изхарчили стотици милиони за противогрипния препарат "Тамифлу", ефектът от който не се различава от обикновения парацетамол, се казва в доклада на международната организация Cochrane Collaboration.

Правителството на Обединеното кралство е похарчило за "Тамифлу" 473 млн. паунда (785 млн. долара), предаде Би Би Си.

Много страни по света се запасяваха с това лекарство в случай на пандемия от грип, но в доклада се твърди, че "Тамифлу" не може да предотврати разпространението на болестта и да намали риска от усложнения.

Запасите от медикамента са се съхранявали във Великобритания от 2003 г., когато са били пуснати предупреждения, че в резултат от пандемията на "птичи грип" само във Великобритания могат да починат 750 хил. души.

Производителят на препарата, швейцарската фармацевтична компания Roche, а също някои медицински експерти, разкритикуваха доклада, като го определиха за некоректен.

От Roche заявиха, че не са съгласни с изводите на изследването и предупредиха, че заключенията могат да имат сериозни последствия върху общественото здраве.

Представителят на компанията Даниел Тарли предположи, че изследователите са използвали неверни статистически данни, които "недооценяват преимуществата" на лекарството, и нетрадиционни методи за анализ на страничните ефекти.

"Тамифлу" масово се изписваше по време на избухването на "свинския грип" през 2009 г. Тогава Световната здравна организация (СЗО) препоръча използването на препарата за лечение на тази разновидност на грипа.

Закрити данни

Фармацевтичните компании не публикуват резултатите от своите изследвания. Докладът на Cochrane Collaboration е резултат на ожесточени борби за обнародване на по-рано неизвестни данни за ефективността и страничните ефекти на лекарството.

Специалистите от организацията са стигнали до извода, че "Тамифлу" намалява продължителността на симптомите на грипа със седем дни до 6.3 дни при възрастните и 5.8 дни при децата. По думите на авторите на доклада, аналогично въздействие върху организма оказва и традиционният парацетамол.

В отговор на твърденията, че лекарството може да предотврати усложнения като пневмония, специалистите заявяват, че клиничните изпитания са били толкова слаби, че няма никакви видими ефекти.

Допълнително основание да се трупат запаси от препарата бяха твърденията за забавяне на разпространението на болестта, което беше необходимо за разработване на ваксината. Авторите на доклада обаче заявяват, че не съществуват никакви доказателства, че препаратът е способен да предотврати разпространението на болестта или да го забави.

Организацията напомня също, че медикаментът има редица странични ефекти, като гадене, главоболие, психически разстройства, проблеми с бъбреците и повишаване на глюкозата в кръвта.

Един от авторите на доклада, професорът по доказателствена медицина на Оксфордския университет Карл Ханеган, заявява пред Би Би Си : "Изхарчените за това 500 млн. никак не подобриха здравето на хората, а е възможно и да са им навредили".

"Не бих изписвал този препарат за облекчаване на симптомите на грип, по-скоро бих дал парацетамол", твърди епидемиологът и бивш личен лекар Том Джеферсън.

mediapool.bg