Кламер БГ - Бизнес новини: По-лек режим за пренос на течности в самолетите

По-лек режим за пренос на течности в самолетите

Бизнес

|
Пон, 20 Ян 2014г. 13:58ч.
По-лек режим за пренос на течности в самолетите

Европейският съюз улеснява преноса в ръчния багаж на течности, аерозоли и гелове, закупени на различни етапи от пътуването - на територията на летище или на борда на самолета. Това съобщиха от летище "София" в понеделник.

От 31 януари като ръчен багаж могат да се пренасят течности, аерозоли и гелове, закупени от магазините, разположени след пунктовете за проверка на летището или на борда на самолета.

Ако полетът е с прекачване, задължително условие е в момента на закупуване на стоката покупката и касовата бележка да бъдат запечатани в специален плик с червен кант. Само така окомплектовани те се сканират на пунктовете за проверка на пътници и ръчен багаж на всяко летище до достигане на крайната точка на пътуването. През цялото време целостта на опаковката не трябва да се нарушава.

При необходимост от допълнителна проверка служителите по сигурността на летищата могат да поискат отваряне на плика. В такъв случай трябва изрично да бъдат уведомени, че полетът е с прекачване.

След допълнителната проверка покупката и касовата бележка трябва да бъдат запечатани отново в нов плик според изискванията. Ако това не бъде спазено, покупката ще бъде иззета при следващата проверка за сигурност на летището, на което се извършва прекачване по пътя към крайната дестинация, посочват от аерогарата.

Нововъведената мярка не отменя съществуващите от 2006 г. изисквания за сигурност, прилагани на територията на европейските летища и касаещи преноса на течности, аерозоли и гелове в ръчен багаж.

mediapool.bg