Кламер БГ - Бизнес новини: Появиха се още проблемни европроекти за екология

Появиха се още проблемни европроекти за екология

Бизнес

|
Пон, 13 Ян 2014г. 15:31ч.
Появиха се още проблемни европроекти за екология

Нови проблемни проекти по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) заради нередности при провеждането на обществените поръчки са открити и при проверката на разходите за 2012 г. Това съобщи министърът на екологията Искра Михайлова, която в понеделник участва в церемония по пускането на два нови екологични трамвая в София, купени с пари от еврофондовете.

Досега се знаеше за нарушения, открити при одитите за 2010 и 2011 г.

Няма и яснота коя позиция ще възприеме страната ни за налагане на санкции – плоска финансова корекция на цялата програма или на всеки проект, нарушил правилата. Решението ще бъде взето след 20 януари в зависимост от това, как приключат проверките, уточни Михайлова.

В средата на ноември Европейската комисия спря плащания за над 900 млн. евро по ОПОС заради нередности при възлагането на договори в одита на ОПОС от 2010 г. Брюксел поиска корективни действия, като проверката обхваща периода 2010 – 2013 г. включително, по думите на Михайлова.

Лошата и добрата новина

Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" (ОСЕС) е органът, който одитира ОПОС. Нейната проверката на направените разходи по ОПОС за 2012 г. е показала висок процент на грешки – над 4%, каза Искра Михайлова. Одитът е обхващал проверка на всички обществени поръчки по 25 проекта, избрани на извадков принцип.

По европейските правила се смята за допустимо, когато процентът на грешките не надхвърля 2%.

"Това е лошата новина, добрата е, че ОСЕС предлагат сравнително ниска хоризонтална корекция на всички сертифицирани разходи през 2012 г. в размер на 2.11%" , каза екоминистърът.

През 2012 г. по ОПОС сертифицираните разходи са в размер на 680 млн. лв. Това означава, че финансовата санкция ще е около 14 млн. лв.

Общо наказание или само на виновните

Все още не е взето решение кой подход ще възприеме страната ни при налагането на санкция, за да пусне ЕК плащанията по програмата. Окончателното решение ще бъде взето около 20 януари, каза Михайлова.

При отчета си през декември тя съобщи, че е отпаднала идеята за извадкова проверка, тъй като ако Брюксел установи грешка, тя ще доведе до санкция за всички общини, включително изрядните.

Рискът от проверка проект по проект обаче е, че той ще отнеме прекалено много време, защото трябва да се проверят над 400 проекта, като в повечето обикновено има по няколко обществени поръчки. Тогава няма как да се вместим в срока до края на февруари, който сме си поставили, за да може през март евентуално санкцията да бъде вдигната.

Така, най-вероятно се върви към налагането на плоска хоризонтална корекция, какъвто беше първоначалният вариант, стана ясно днес от думите на министър Михайлова. По нейни думи от началото на декември това може да струва около 200 млн. лв.

Двойно повече плащания по ОПОС през 2014 г.

Освен решаването на проблема със спрените плащания, по ОПОС през тази година ще трябва да бъдат платени над 1.4 млрд. лева, за да няма загуба на средства, стана ясно от думите на министър Михайлова.

Това е над два пъти повече от средствата, които трябваше да бъдат сертифицирани през 2013 г. - 336 млн. евро. ОПОС не успя да се справи със задачата и в края на годината за първи път бяха загубени 27.5 млн. евро.

Според министър Михайлова през тази година няма риск от загуба на средства, защото всички обекти са в строеж, а предстои започването на още пет нови. Това са изграждането на регионалните депа на Панагюрище и Велико Търново, както и водните проекти на Луковит и Бяла, Варненско.

Летящ старта за новата ОПОС

Другата добра новина, по думите на Михайлова, е че оперативна програма "Околна среда" за новия планов период 2014-2020 г. ще тръгне с летящ старт с наддоговорените проекти от старата, за които парите не стигнаха.

Става въпрос за 26 водни проекта за близо 918 млн. лв., по които беше направено проектирането през този програмен период, а изграждането им ще продължи с парите от новата ОПОС, обясни екоминистърът.

mediapool.bg