Кламер БГ - Бизнес новини: Почти свършиха парите за антикризисните безлихвени кредити до 6900 лв.

Почти свършиха парите за антикризисните безлихвени кредити до 6900 лв.

Бизнес

|
Пет, 26 Фев 2021г. 15:37ч.
Почти свършиха парите за антикризисните безлихвени кредити до 6900 лв.

Гаранционните лимити по антикризисната програма на правителството за безлихвени кредити на физически лица, засегнати заради кризата от Covid 19, са почти достигнати, става ясно от съобщение на държавната Българска банка за развитие (ББР).

10 от 12-те търговски банки, които раздават кредитите с гаранция от ББР, спират временно да приемат заявления на кандидатите. Формуляри ще се приемат само в клоновете на Инвестбанк и Търговска банка Д, които все още не са изчерпали напълно лимитите си.

ББР вече е внесла предложение в икономическото министерство за удължаване на програмата. Чрез нея се подпомагат граждани, които временно не могат да полагат труд поради пандемията. Това най-често са хора на трудов договор и самоосигуряващи се лица, земеделски производители и сезонни работници, които са преустановили дейността си.

През декември 2020 г. правителството прие промени в програмата, с които даде възможност за подкрепа на повече хора, включително такива, които веднъж са били в неплатен отпуск, оставали са без трудов договор и са били насочвани към бюрата по труда.

Същото важи и за сезонните работници и младежите, започнали трудовата си дейност през 2020 г., които имат трудов договор в продължение на поне 3 месеца в периода между 01 януари 2020 г. и датата на кандидатстване за кредит.

Детайлните изисквания към кандидатстващите и необходимите документи са публикувани на сайта на държавната банка.

Безлихвените заеми по програмата са в размер до 6900 лв. Те се отпускат от 12 банки, с които ББР има сключени гаранционни споразумения на обща стойност 168 млн. лв.

Максималният срок на погасяване на кредитите е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

По последни данни, които са към 9 февруари, кандидатствалите за безлихвени кредити по програмата физически лица са 47 841. От тях 33 178 са получили одобрение, а други 1 930 са в процес на разглеждане.

Общата стойност на одобрените заеми е близо 144 млн. лв. Средният им размер е 4 337 лв.

По принцип срокът за кандидатстване бе удължен до юни 2021 г., но финансирането на този етап е почти изчерпано.

mediapool.bg