Кламер БГ - Бизнес новини: Потвърдено: Служебната власт е загубила дело за "Капитан Андреево" заради неплатена такса

Потвърдено: Служебната власт е загубила дело за "Капитан Андреево" заради неплатена такса

Бизнес

|
Пон, 23 Ян 2023г. 19:14ч.
Потвърдено: Служебната власт е загубила дело за "Капитан Андреево" заради неплатена такса

Потвърдено: Служебната власт е загубила дело за

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) действително е загубила делото за наети помещения от частна фирма "Евролаб 2011" на "Капитан Андреево" заради невнесена в срок такса. Това потвърди в понеделник Върховният административен съд (ВАС). Така макар и да не може да оперира на пункта след като фитосанитарният контрол стана част от националната сигурност, частната фирма запазва помещенията си на него.

Делото бе заведено от "Евролаб 2011" срещу заповед от 1 юли 2022 г., издадена от тогавашния директор на агенцията Христо Даскалов, когото служебното правителство на Румен Радев уволни от поста. Фирмата обжалва заповедта му за прекратяване на сключения навръх Нова година (31 декември 2021 г.) договор между БАБХ и "Евролаб 2011" за наем на помещенията и за извършване чрез тях налабораторни проби за 10 години напред.

Собственик на фирмата, според Търговския регистър, е Васил Димитров, но проверка на разследващия сайт Bird откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.

Самата смяна на Христо Даскалов като директор на БАБХ от служебната власт също е свързана точно с това дело и неплатената такса. В началото на октомври от агроведомството обявиха, че Даскалов, който бе кандидат за народен представител от "Продължаваме промяната", е нарушил Изборния кодекс, връщайки се на работа преди ЦИК да обяви новите депутати. Даскалов обаче изтъкна, че е направил така, за да подпише заповеди, с които е осуетил опит на служебното правителство да върне отново частната фирма на ГКПП "Капитан Андреево". В детайли, назначеният на негово място шеф на БАБХ Христо Вълчанов не е дал ход на искова молба до Софийския градски съд за началото на дело за обявяване за нищожен на сключения на 31 декември 2021 г. договор за наем между БАБХ и "Евролаб 2011". Не е изпратена и нотариална покана до "Евролаб 2011" за напускане на заетите сгради на пункта". Тогава ресорният зам.-министър Крум Неделков бе принуден да признае, че 2 месеца не е знаел, че се бездейства по това дело за "Капитан Андреево".

Нехайството и неплатената такса

Изпускането на срока за внасянето на таксата по делото реално се случва в мандата на Христо Вълчанов начело на агенцията.

От ВАС уточняват, че изпълнителният директор (Вълчанов - б.а.) е следвало да приложи към касационната си жалба документ за платена държавна такса. "Такъв документ не е представен по делото в срока до 21 ноември 2022 г., въпреки че това е било изрично указано с разпореждане от 8 ноември 2022 г.", посочват от съда.

Потенциалното бездействие на Христо Вълчанов по казуса бе изобличено от "Продължаваме промяната" в началото на декември. Скандалът тогава стана толкова голям, че служебният премиер Гълъб Донев директно уволни Христо Вълчанов. Решението стана факт часове след като "Продължаваме промяната" обявиха, че внасят и сигнал в ДАНС срещу "мафията в БАБХ". Повод бе разкритието на Bird.bg, че БАБХ не е внесла въпросните 70 лв. държавна такса за касационно обжалване на решение. Също така, БАБХ не внася 30 лв. такса за обжалване на определение по друго дело. Освен това представител на БАБХ не се явява на 4 поредни заседания по делата на "Евролаб 2011" в Административен съд София-град (АССГ).

Какво показва още проверката на ВАС?

Преди да се произнесат по спора, върховните магистрати са извършили служебна проверка в счетоводството на ВАС. От приложените към касационното производство документи (две преводни нареждания) е видно, че преводът от 70 лв. на БАБХ е извършен от банката на 22 ноември 2022 г. – когато е референцията на банката изпълнител.

"Като е наредил превод следобед на последния ден и е ползвал система за банково разплащане, която да позволява нареденият превод да бъде внесен на следващия ден, частният жалбоподател сам се е поставил в ситуация, в която дължимата сума да е внесена от банката на следващия ден (без значение е датата на постъпването ѝ по сметка на Върховният административен съд). Порази тези обстоятелства обжалваното определение на първоинстанционния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила", заключават от съда.

Скандалът

Самият скандал с "Капитан Андреево" набра скорост след като в началото на лятото на 2022 г. излезе запис за потенциално предлаган подкуп на шефа на БАБХ Христо Даскалов, както и заплахи към депутати от "Продължаваме промяната". В интервю за Mediapool зам.-министърът на земеделието Иван Христанов изрази мнение, че именно огромните засегнати частни интереси от бизнеса на границата са действителната причина да падне правителството на Кирил Петков.

Настоящото служебно правителство на Румен Радев взе решение преди месеци помещения за фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево" да станат обект на националната сигурност и в тях за напред да не могат да работят частни фирми. Мигновено, от "Продължаваме промяната обаче посочиха, че решението е витиевато и може да съдържа "вратичка" в други помещение да функционира частната фирма. Партията дори внесе и проект на закон, забраняващ частни лаборатории на всички гранични пунктове , но е спорно дали ще стигне времето на настоящото НС, за да бъде гласуван в зала.

Разяснения от агроведомството

По-късно с позиция по казуса излезе и агроведомството. "Определението касае само физическото стопанисване на помещения от "Евролаб 2011". Определението не се отразява на извършвания официален контрол от БАБХ на ГКПП "Капитан Андреево".

Всички лабораторни изследвания (анализи на пробите) ще продължат да се извършват единствено и само Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол към БАБХ.

Товаро-разтоварната дейност ще продължи да се извършва единствено и само от БАБХ.

В обявената преди дни обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория за нуждите на официалния контрол от БАБХ на ГКПП "Капитан Андреево" няма предварително определени помещения за дейността и няма да се повлияе от това съдебно определение.

Още веднъж искаме да подчертаем, че определението не връща фитосанитарния контрол в ръцете на частна фирма, връща само наетите от частна фирма помещения.

mediapool.bg