Кламер БГ - Бизнес новини: Поскъпването на тока с 15% ще е крачка към стабилизация на сектора

Поскъпването на тока с 15% ще е крачка към стабилизация на сектора

Бизнес

|
Вт, 15 Апр 2014г. 15:02ч.
Поскъпването на тока с 15% ще е крачка към стабилизация на сектора

Повишението на цената на тока с 15% ще е добра крачка към стабилизация на сектора. Това заяви Иванка Диловска, енергиен експерт и председател на УС на Института за енергиен мениджмънт по време на семинар, организиран от електроразпределителното дружество "ЧЕЗ България". Тя прогнозира, че поскъпването на тока е без алтернатива.

В същото време от ЧЕЗ изразиха увереност, че няма да загубят лицензите си за разпространение и снабдяване с енергия. Дружеството вече е получило 127 констативни протокола за нарушения от одита, започнал в началото на годината. Проверката обхваща периода от юли 2008 г. до края на ноември 2013 г.

Според чешката компания обаче нарушенията не са съществени. Те дадоха пример със санкции за липса на крушки, неокосена трева и лош външен вид на трафопостовете. Тези неща нямат отношение към качеството на услугата и няма щета за клиентите, каза Стефан Апостолов, директор на "ЧЕЗ Разпределение".

От 32 проверки за качеството на предоставяното електричество половината са установили нередности по различни показатели. Тези нередности са установени във вилни зони или махали, където има нужда от много нови инвестиции, посочи Апостолов.

Преговорите с държавата за лиценза за пренос продължават

На базата на тези заключения, макар и докладът още да не е готов, от ЧЕЗ са убедени, че ще запазят лиценза си за разпределение. Що се отнася до лиценза за снабдяване, заплашен заради споровете с НЕК за прихванати задължения, регионалният мениджър на "ЧЕЗ България" Петър Докладал обясни, че преговорите с държавната компания продължават.

"Готови сме на компромис в името на клиентите", каза Докладал. Той допълни, че дружеството плаща своите задължения навреме.

Преди седмица от чешкото дружество съобщиха за начало на преговори с НЕК по спора със задържани средства за изкупуване на зелена енергия. Ден по-късно заместник-министърът на икономиката и енергетика Иван Айолов препоръча останалите дружества да "се поучат", защото решаването на търговски спорове става с дискусии.

Приключила е и проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция в ЧЕЗ. От 30 проверени обществени поръчки има само 4 установени нарушения, които обаче са технически. Те са за неуведомяване на Агенцията за обществени поръчки за сключени договори, посочиха от ЧЕЗ.

Възстановяване на баланса в сектора

ЧЕЗ иска да се възстанови балансът и мрежовата услуга да получи по-голям дял от крайната цена на електроенергията. "За нас е най-важно да спре тенденцията за намаляване на дела на разпределителните дружества в крайната цена", каза Докладал. Той посочи, че от 100 лв. сметка за ток за ЧЕЗ остават 90 стотинки. "Това не може да бъде една балансирана система", смята Докладал.

"Някой има интерес от дестабилизация на енергийния сектор - какъв е изходът, не мога да кажа, но 100% знам, че е необходимо да има дискусия и секторът максимално да се деполитизира“, каза Докладал. "От силното напрежение в системата през последните две години никой не печели, губят само потребителите", допълни той.

Според Докладал фактите показват, че участието в приватизацията на електроразпределителните дружества през 2004 г. е било правилно решение за ЧЕЗ. Въпреки сътресенията от последните месеци финансовото състояние на дружеството е стабилно.

"Ние сме бяла компания, която е листната на борсите в София, Прага и Варшава. Отчетите ни са регулярни и публични", заяви Докладал. Той посочи, че целта на ЧЕЗ е била да пренесе позитивния опит от Централна Европа по отношение на управлението на енергийните дружества в България.

Според Докладал много е важно ценообразуването да е прозрачно, а регулаторът да е напълно независим със силен експертен капацитет.

Повишение на цената на тока

Цените на електроенергията за бита ще се повишават, прогнозира Иванка Диловска, председател на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт. Тя не се ангажира с какъв процент трябва да се вдигне цената на тока, защото не знае размера на задълженията в системата, за да може да се изчисли това.

Ако трябва да бъдат покрити само разходите за зелена енергия, които НЕК посочва като дължими от трите ЕРП 350 млн. лв., то цената на тока ще трябва да се увеличи със 7%. Ако обаче трябва да се покрие недостиг на средства от 1 млрд лв., то крайната цена ще трябва да се увеличи с 20%, изчисли Диловска.

"Държавната комисия по енергийно и водно регулиране трябва да се яви на поправителен и върне цените на нивото от 2012 г., преди трите намаления с общо 15%. Това ще бъде една добра първа крачка към стабилизация на сектора", смята Диловска.

Петър Докладал не пожела да коментира каква трябва да бъде цената на тока. Той посочи, че тя трябва да се определи от регулатора, както е в Европа. "Цената не трябва да се определя от политиците или от бизнеса, това трябва да правят експертите", каза Докладал. Според него обаче за ЕРП-тата трябва да остават достатъчно средства, за да може да поддържат мрежата и да предоставят качествени услуги.

Правим всички възможно да адаптираме нашия бизнес, да не сме на загуба – намаляваме разходи, оптимизираме процеси, но това не може да се прави безкрайно, каза Докладал. Той уточни, че дружеството вече е изчерпало своите резерви за намаляване на разходите.

mediapool.bg