Кламер БГ - Бизнес новини: Полет с биогориво извърши арабска авиокомпания

Полет с биогориво извърши арабска авиокомпания

Бизнес

|
Нед, 19 Ян 2014г. 17:36ч.
Полет с биогориво извърши арабска авиокомпания

Самолет на авиокомпанията на Обединените арабски емирства "Етихад еъруейс" (Etihad Airways) е извършил в събота полет с биогориво, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Той е продължил 45 минути и е първият подобен в Близкия изток.

Полетът е резултат на съвместна работа на френската петролна компания "Тотал" (Total), американския производител на самолети "Боинг" (Boeing), компания "Такрир" (Takreer) и изследователския институт "Масдар" на ОАЕ, посочи говорител на "Тотал".

Самолетът Боинг 777 на "Етихад" е излетял с 10 процента от биогоривото на френската петролна компания, използвано при полет на авиосалона в Бурже. В такава пропорция то не изисква модификация на реакторите на самолета.

В комюнике на авиопревозвача се казва, че биогоривото, използвано за полета, е рафинирано от местната компания "Такрир".

Много самолети за далечни полети използваха биогорива, смесени с традиционни горива през последните години. Тези биогорива се произвеждат например от олио за пържене или олио от растението камелина, наподобяващо лен.

Експертите обаче са единодушни, че съществуващите биокеросини са поне 30 до 50 процента по-скъпи от петролните им еквиваленти. В същото време най-щадящите природата сред тях, които не се произвеждат от хранителни култури, са или два до четири пъти по-скъпи, или ресурсите за производството им са ограничени (животински мазнини, използвани масла и други).

mediapool.bg