Кламер БГ - Бизнес новини: Повече въздух и зеленина в центъра на София при ремонт за 100 млн. евро

Повече въздух и зеленина в центъра на София при ремонт за 100 млн. евро

Бизнес

|
Пет, 17 Ян 2014г. 19:40ч.
Повече въздух и зеленина в центъра на София при ремонт за 100 млн. евро

Разтоварване на сърцето на София от автомобилния трафик, повече въздух и зеленина. Това е обединяващото във вижданията на архитектите, които участваха в конкурса за новата визия на центъра на столицата, която трябва да е факт до 2018 г. Не липсват и смели творчески решения като маркиране на т.нар. златна линия с цветни павета с инкрустиран на тях знак на София, която да сочи туристически маршрут, застилане със син асфалт на ул."Шишман", жълти павета на Орлов мост и паметник на хан Аспарух.

За обновлението на централната градска част са планирани 100 млн. евро от новата оперативна програма "Региони в растеж". За целта емблематичните места на столицата бяха разделени на четири зони. В надпреварата на Столичната община се включиха 19 архитектурни студия и техни обединения с 40 проекта. Само шест архитектурни колектива участваха и за четирите зони, които са взаимно свързани. Това са "Амфион", "Ерта плюс", "Форум Консултанти", "Група Център" "А.Д.А." и "Стефан Добрев Архитуктера и Дизайн".

Полетът на фантазията на архитектите затрудни сериозно 15-членното жури, начело с шефа на Съюза на архитектите Георги Бакалов. Оценяването на проектите приключи в късните часове в петък. В понеделник протоколът с "шампионите" ще е на бюрото на главния архитект Петър Диков, както се изрази член на журито пред Mediapool.

С победителите Столичната община ще сключи договори за изработването на инвестиционни проекти на обща стойност 900 хил. лв. Награди са предвидени и за класираните на второ и трето място, съответно 10 000 лв. и 7000 лв.

Общината се надява да няма обжалвания, за да може проектите да са готови до средата на лятото. През втората половина се планират търговете за изпълнители, а от следващата година се очаква да започне и пълната промяна на сърцето на София. Целта е четирите зони да бъдат напълно обновени до 2019 г., когато София се готви да стане европейска столица на културата.

Първа зона – Перловската река от Орлов мост до бул.“Драган Цанков“

Замяна на асфалта с жълти павета на Орлов мост, градски плаж край Перловската река, висящи мостове, надуваеми бентове, висящи мостове, алея на спортната слава, ретро лампи и пейки, зелени павилиони, цветни и пеещи фонтани, акция "цветна фасада" подземни контейнери със смет.

Така архитектите виждат промяната в първа зона, която обхваща протежението на Перловската река по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между Орлов мост и бул."Драган Цанков" с Моста на дружбата. Тази зона е предизвикала най-много архитекти с представени 14 проекта.

Всички архитекти са единни във виждането си – от клоака на София Перловската река трябва да стане място за отдих и развлечения с много зеленина. През лятото реката може да бъде естествен плаж, което е малко спорно предвид автомобилния трафик, а през зимата ще се превръща в ледена пързалка. Дилемата е как да стане това – с повдигане на нивото на реката или да не се пипа коритото.

Решенията за перманентното задръстване са различни – от подземни тунели, през "зелена вълна" до разширяване на пътните платна за сметка на тротоарите.

Стефан Добрев предлага от Орлов мост до Моста на дружбата (над Перловската река до метростанция "Стадион Васил Левски") да има Алея на Спортната слава, която ще е свързана с тематични площади на атлетиката, футбола, гимнастиката, волейбола, бокса и борбата. Акцентът е централният площад пред Националния стадион "Васил Левски", който става "Площад на спорта".

Втора зона – ул. "Граф Игнатиев" и площадите край него

Улица "Граф Игнатиев" става пешеходна зона. Ще се движи само ретро трамвай за радост на гостите на столицата. До минимум се свежда и трафикът по улиците "Солунска" и "Шишман".

Сергиите в градината пред черквата "Св. Седмочисленици" изчезват, кресла за четене сменят книжната борса на площад "Славейков". Площадът да се превърне и в съвременна "книжна агора" и още хрумвания са част от идеите, представени от архитектите за втората зона на центъра на София. Общо подадените предложения са седем – най-малко от всички зони.

Втора зона обхваща улиците "Граф Игнатиев", "Солунска", "6-ти септември", "Ген. Паренсов" и "Цар Шишман", както и площадите "Славейков", "Гарибалди", "Патриарх Евтимий" и градината пред храма "Св. Седмочисленици".

Архитектите на "ЕртаПлюс" са предложили да има площад на "Бийтълс", който да се намира по ул. "Граф Игнатиев" малко преди пл."Патриарх Евтимий". Според арх. Добрев градината при черквата "Св. Седмочисленици" е подходящо място за временни изложби на фотографии. За целта в средата се предвиждат зелени пространства във формата на диапозитив.

Противобомбеното убежище под градинката пък може да се превърне в подземен паркинг с вход от страната на ул. "6-ти септември". Малката градина "Райко Алексиев" се превръща в площад на гастрономията с провеждането на кулинарни събития.

"Споделяне" е ключовата дума за зоната на архитектите от "Група Център". Те подхождат нестандартно с идея за застилане на ул. "Шишман" със син асфалт и "подвижно" градско обзавеждане като улични лампи, пейки и др. Идеята е в по-голямата част от времето да има ограничено движение на автомобили, при организиране на фестивали трафикът да се спира, а пейките и лампите да се местят на мястото на представлението. Архитектите предлагат и водно огледало пред църквата "Св. Седмочисленици", което през зимата става ледена пързалка. В градината пък ще се разположат фотьойли и лежанки за четене, шах маси, място за игра на петанка. Сергиите пред черквата се махат и се заменят със съботно-неделен фермерски пазар.

Третата зона - между президентството и Руската черква

Автомобилният трафик слиза под жълтите павета, паметник на Хан Аспарух на площад "Александър І" и на оперните ни асове на площад "Николай Гяуров", водно огледало на мястото на мавзолея, а под него Музей на жертвите на комунизма, в градината до Руската черква пък да се направи водна каскада с морени, донесени от Витоша.

Това са част от идеите, предложени от архитектите за третата зона на София. Общо са представени 12 проекта за пространството между президентството и Народното събрание. Тук попадат Градската градина, площадите "Александър І" и "Николай Гяуров", жълтите павета на бул. "Цар Одвободител", части от улиците "Георги С. Раковски", "Ген. Гурко", "Дякон Игнатий" и "Московска".

Общото между всички проекти е виждането за слизането на автомобилния трафик под земята за сметка на разширяване на пешеходните зони и зелените площи, съчетано с местата за развлечения и културни прояви. Това не е случайно, защото това е сърцето на София, където са държавните институции, Народният театър и множество музеи.

Ателие "Георги Сарамбелиев" поставя паметник на основателя на българската държава хан Аспарух до Националната художествена галерия от страната на бившия Партиен дом. На отсрещния тротоар в градинката пък е предвиден фонтан. Архитектът предлага Градската градина да бъде възстановена във вида й от 1934 г. с мрежата от алеи на Йосиф Фрай и фонтанът в бароков стил.

"Никифоров студио" предлага на мястото на бившия мавзолей да се изгради П-образен амфитеатър по контура на разрушената сграда, който да се свърже с Градската градина. За градината до Руската черква се предлага изграждането на водна каскада от естествени каменни морени от Витоша.

"Никон консулт", "Амфион", "Група Център" и "Архитектутно-инженерен състав" са за завръщането на Градската градина до двореца и слизането на колите под земята. Така ще се сбъдне една мечта - връщането на пешеходната връзка между Градската градина с тази на двореца, отбелязват архитектите. "Група Център" предлага амфитеатрален площад между Софийския университет и парламента.

Четвърта зона – около храма "Александър Невски"

Разтоварване от автомобилния трафик и еднородна настилка, нови пейки и чешмички, премахване на паркингите около храм-паметника "Александър Невски" и паметника на "Цар Освободител" - така виждат архитектите обновлението на четвърта зона.

Подадените предложения са общо седем като пространството обхваща района около Народното събрание и градината "Кристал", малките улички около Столична община и част от ул. "Московска".

Ефектно и енергоспестяващо осветление да освети нощем емблематичните сгради на София като Парламента, Народната библиотека, Софийския университет, черквата "Света София" и храм-паметника "Александър Невски", предлага "Амфион".

Жълти павета да ограждат и пространството около храма "Александър Невски", предлагат "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" и "Група Център".

mediapool.bg