Кламер БГ - Бизнес новини: Плевнелиев обяви действията на ДКЕВР за популистки

Плевнелиев обяви действията на ДКЕВР за популистки

Бизнес

|
Ср, 19 Март 2014г. 19:45ч.
Плевнелиев обяви действията на ДКЕВР за популистки

Мнение, че откритите процедури за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" няма да приключи с крайни мерки, а тези дружества и "Националната електрическа компания" (НЕК) с посредничеството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще намерят изход от създалата се ситуация изразиха в сряда представители на управляващите. В същото време президентът Росен Плевнелиев коментира действията на ДКЕВР като популистки и за пореден път заяви, че трябва да има силен и независим енергиен регулатор и в сектора да се подхожда "не на парче и не под масата.

След като комисията стартира в сряда процедури по отнемане на лицензите на "ЧЕЗ Електро България", "ЕВН България Електроснабдяване" и "Енерго-Про Продажби" заради прихванати от техни плащания към НЕК суми по дългове на държавната компания към тях, премиерът Пламен Орешарски изрази силната си надежда да не се стигне до тази крайна мярка, тъй като очаква трите компании да развиват дейността си според законите у нас. Орешарски обаче каза, че ако се стигне до отнемане на лицензите им, "пак ще има кой да доставя ток".

Процедурата по отнемане на лицензите е период, в който всички заинтересовани страни могат да доказват своите тези, коментира във Видин след изнесено там правителствено заседание премиерът Пламен Орешарски. Той призова да се изчака как ще се развие спорът с трите компании. По думите му не трябва да има притеснения за това кой ще доставя ток и няма никакъв проблем за българските домакинства.

Смятам, че все още има място търговските дружества да седнат на масата, за да уточнят взаимно какво трябва да се направи в създалата се ситуация. ДКЕВР също трябва да влезе в ролата си на регулатор и да издаде съответните разпоредби, за да знаят двете страни как да постъпят, коментира председателят на парламентарната енергийна комисия и депутат от ДПС Рамадан Аталай пред Дарик радио. Пред журналисти в Народното събрание той изрази убедеността си, че регулаторът ще намери изход от създалата се ситуация и призна, че отнемането на лицензиите създава ред неудобства от гледна точка на собствеността, с която разполагат електроразпределителните предприятия.

Според Аталай трите частни дружества са прибързали като са си прихванали вземанията от НЕК и трябвало да изчакат няколко дни до вземане на решение от страна на регулатора как ще бъдат компенсирани разходите им за изкупуване на енергията от възобновяеми източници, заради което са и дълговете спорове между НЕК и доставчиците на ток.

"Неудовлетвореността на двете страни идва от неяснотата за правилата, които досега трябваше да са ясни, ако всички следваха правилата, нямаше да се стигне до този конфликт", коментира още председателят на енергийната парламентарна комисия. Той предупреди, че "ако ДКЕВР реши да отнеме лицензите на определени предприятия, това означава, че трябва да са направили всички онези нарушения, вписани като изискване за отнемане на лицензите. Ако не са налице тези аргументи, това ще се отрази върху доверието на хората в институциите".

"Който се е опитал да прави политика с енергетиката, това се връща като бумеранг срещу него. Политическите сили да не се опитват да правят политика с енергетиката, няма да спечелят дивиденти", каза още Аталай.

В същото време той подчерта, че всички разходи по производство, пренос, разпределението и снабдяването с електроенергия трябва да се плащат от клиентите, защото всичко си има цена. "Ако обществото постоянно смята, че цената на тока ще пада, ще се стигне дотам, че крайният клиент, и да иска да получи електроенергия, няма да има откъде да я получи". Представителят на ДПС припомни, че проблемът е в това, че не са достатъчни доходите за заплащане на електроенергията, която в ЕС е с най-ниска цена.

Същевременно президентът Росен Плевнелиев изрази притесненията си от действията на ДКЕВР срещу трите чужди компании и ги определи като популистки. В последния ден от визитата си в Лондон той призова "да се обърнем към постигнатия консенсус от 2013 година за това ДКЕВР да бъде независим, надпартиен регулатор, а не шест пъти са сменяме шефовете на ДКЕВР и той да си остане също толкова зависим, също толкова непрозрачен и също толкова неефективен".

Според държавния глава удобното прехвърляне на отговорността към българската прокуратура не е решение. "Имаме нужда от силен регулатор, имаме нужда от национална стратегия, която да обхване всички аспекти от сектор енергетика", каза още президентът и допълни, че многократно е предупреждавал, че енергетиката е в колапс, че "Националната енергийна компания" губи от "административно-командното вземане на решения от днес за утре".

Плевнелиев смята, че е крайно време да се постъпи достойно и отговорно към българската икономика и към българската енергетика, а това по думите му означава да се върнем към "един много мъдър и важен документ", изработен от Световната банка, от Европейската банка за възстановяване и развитие в края на мандата на служебното правителство.

"Тогава стана ясно всичко за българската енергетика, проблемите бяха осветлени. Над 200 договора в българската енергетика бяха сложени в интернет. Този подход трябва да продължи не на парче и не чрез трета страна, в случая прокуратурата", смята Плевнелиев. Той допълни, че няма нищо против държавното обвинение, но хората, които отговарят за българската енергетика, трябва да носят отговорност за нея, да посочват и да решават проблемите в отрасъла.

Лидерът на АБВ Георги Първанов и президент 2002-2012 г. от своя страна заяви, че очаква спорът с ЕРП-тата да приключи по цивилизован начин. Той коментира в Пловдив, че спорът е по-скоро търговски, отколкото регулаторен. Мисля, че е доста закъснял опитът да се разреши въпросът с дълговете между ЕРП-тата и НЕК, каза още той.. Според него това е трябвало да започне преди 10 месеца, още в началото на управлението.

"Не смея да говоря за темата национализация, тя звучи много крайно, на "Позитано” често се използват такива думи", каза още Първанов.

mediapool.bg