Кламер БГ - Бизнес новини: Плевнелиев: Целта е да удвоим търговския обмен с Китай за пет години

Плевнелиев: Целта е да удвоим търговския обмен с Китай за пет години

Бизнес

|
Вт, 14 Ян 2014г. 14:25ч.
Плевнелиев: Целта е да удвоим търговския обмен с Китай за пет години

Две водещи китайски държавни строителни фирми имат конкретно предложение за изграждането на автомагистрала "Черно море", съобщиха от прессекретариата на държавни глава.

За интереса към проекта е станало ясно по време на визитата на президента Росен Плевнелиев в Китай.

Изграждането на аутобана "Черно море" е един от предложените от страната ни проекти за финансиране в рамките на Инициативата на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа, който предвижда кредитна линия от 10 млрд. долара.

Плевнелиев съобщи още, че максимално бързо ще бъде подписано споразумение за стандартите за износ на мляко и млечни продукти.

"В следващите месеци ще бъде подготвено и споразумение за разширяване на обмена на земеделски продукти и храни, като определим стандарти, приемливи и за двете страни, включително за месо и за други селскостопански продукти", каза Плевнелиев.

В рамките на визитата си той се срещна председателят на КНР Си Цзинпин, като двамата са се обединили около целта търговският обмен в следващите пет години да се удвои.

Плевнелиев заяви по време на българо-китайски бизнес форум в Пекин, че има растеж и позитивни тенденции в двустранното икономическо сътрудничество - стокообменът се е увеличил с четири пъти в последните десет години, българският износ към азиатската страна се е удвоил през 2012 г. спрямо 2011 година.

Във форума участваха над 300 представители на 150 китайски и 30 български фирми в информационните технологии, текстилната промишленост, производството и дистрибуция на храни и вина, транспорт, търговия, туризъм, производство на енергия от възобновяеми източници.

"Вярваме, че България може и ще бъде врата за китайските продукти, производство, технологии и услуги в ЕС", каза президентът.

Росен Плевнелиев посочи, че в България се подготвят проекти за 21 нови индустриални и високотехнологични зони и заяви, че страната ни ще предостави на Китай възможността да изгради свои предприятия в тях, като считаме, че най-стратегическите са зона Божурище и индустриална зона и карго летище в Стара Загора, тъй като те се намират на три европейски коридора.

Президентът определи отношенията между България и Китай като отлични. В последните 10 години е имало осем срещи на високо равнище, седем от които са от 2008 г. насам, но само в последните пет месеца българският президент, премиер и председател на парламента посетиха Китай, което означава, че на най-високо политическо и държавно ниво сме обединени и виждаме силния потенциал за задълбочаване на сътрудничеството и отваряне на нови хоризонти, каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

Държавният глава посочи, че с приетото в понеделник съвместно комюнике за всестранно приятелско партньорство и сътрудничество България става четвъртата държава от Централна и Източна Европа, която получава такъв статут след Полша, Унгария и Румъния.

Сред конкретните проекти, обсъдени с Цзинпин са за изграждане на мост и хидроцентрала на р. Дунав в района на Никопол - Турну Мъгуреле, тунела под Шипка, предоставянето на концесии на китайски компании на български пристанища на р. Дунав и на Черно море.

mediapool.bg