Кламер БГ - Бизнес новини: Планираното поевтиняване на газа от април може повлияе на парното

Планираното поевтиняване на газа от април може повлияе на парното

Бизнес

|
Вт, 25 Март 2014г. 12:33ч.
Планираното поевтиняване на газа от април може повлияе на парното

Намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали от 1 април цената на природния газ с 4.57 на сто вероятно ще се отрази и върху цената на топлинна енергия и съответно и на сметките за топла вода. Това каза членът на енергийния регулатор Димитър Димитров пред журналисти във вторник след разглеждането на предложението за определяне на цена, по която "Булгаргаз" ще продава суровината на клиентите си.

Искането на обществения доставчик бе през второто тримесечие на 2014 г. цената да бъде намалена с 2.73 на сто и тарифата да е 612,80 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС, но регулаторът реши да натисне още цената на синьото гориво, което от една година запазва стойността си.

Според ДКЕВР газовото дружество има по-малък от претендирания недовзет приход, който представлява разликата в определените от регулатора предишни цени на газа и реалните им стойности. Затова и комисията смята да свали цената на газа с повече от изчисленото от "Булгаргаз". Доставчикът естествено не е съгласен с това и ще внесе своите възражения.

Аргументът на комисията за предприеманите действия е, че ако цената на природния газ бъде намалена, това ще рефлектира върху работата на енергийните предприятия, които са свързани с консумацията на природен газ. Колкото е по-голямо намалението на цената на природния газ, толкова по-голям ще е ефектът и за другите предприятия, коментира Димитров.

Той обаче допълни, че това не е окончателното решение на ДКЕВР, която ще разгледа становището на "Булгаргаз" и може и да промени намерението си за цената на природния газ, което, ще е от съществено значение и за цената на топлинната енергия.

Досегашната практика на регулатора сочи, че при сваляния на цената на газа с по-малко от 3-4 процента комисията не ги отразява в тарифите за парно и топла вода. Тъй като приключва и отоплителният сезон, реално намалението на цената на тополенергията няма да се усети съществено от потребителите.

В рамките на заседанието бе дискутирана и темата за несъбраните вземания на "Булгаргаз", от които 85 на сто се падат на топлофикационните дружества. Най-големият длъжник продължава да е "Топлофикация- София", която само от началото на годината е натрупала дългове от 191 млн. лв.

Димитър Димитров коментира, че положението на столичното парно е много тежко заради дълговете на дружеството от 700 млн. лв., от които 555 млн. лв. са към "Българския енергиен холдинг", който изкупи борча към "Булгаргаз".

mediapool.bg