Кламер БГ - Бизнес новини: Петър Чобанов обеща "достойно излизане от властта със стабилни финанси на страната"

Петър Чобанов обеща "достойно излизане от властта със стабилни финанси на страната"

Бизнес

|
Четв, 05 Юни 2014г. 17:42ч.
Петър Чобанов обеща "достойно излизане от властта със стабилни финанси на страната"

"На пресконференцията на ДПС днес бе заявено, че независимо кога ще бъдат предсрочните избори, това за което ще настоява ДПС е за достоен изход от властта и да оставим страната със стабилни публични финанси. Аз също ще настоявам за това", заяви следобед в четвъртък в парламента пред журналисти финансовият министър Петър Чобанов.

Преди това бюджетната комисия одобри проекта за ратификация на споразумението за емитиране на близо 1.5 млрд. евро на външните пазари с гласовете на БСП, ДПС и "Атака". Депутатите от ГЕРБ не присъстваха. Те не одобряват емитирането на нов заем. Самото обсъждане бе в сряда, но до одобряването на проекта не се стигна поради разногласията между опозицията и управляващите.

"Независимо от очерталите се предсрочни избори, ние продължаваме да стоим стабилно на международните пазари", отговори Чобанов на въпрос дали има притеснения относно облигационната емисия предвид възможността да има избори.

"Ние нямаме друг избор, освен да оставим страната стабилна, а това условие изисква да продължим по пътя, по който сме поели с фискалната политика", заяви министърът.

Петър Чобанов отбеляза, че в бюджета има предвидени буфери в разходната част, страната била фискално стабилна, а рисковете са управляеми. Министърът посочи, че двата конвергентни доклада на ЕК и на Европейската централна банка нареждат България в много добра позиция по повечето измервани показатели - дългосрочни лихви, бюджетен дефицит, равнище на държавен дълг.

Бюджетната процедура за следващата година е в ход, каза Чобанов. При хипотеза за избори до края на годината следващото правителство е в правото си да приложи каквато реши бюджетна политика, но ще има подготовка в това отношение от сегашното правителство, добави той.

Самият лидер на ДПС Лютви Местан отбеляза на пресконференцията на ДПС преди това, че няма драма, ако не бъде приет бюджет за следващата година, защото по закон в първите месеци от следващата година ще може да се работи с една дванайсета част от сегашния бюджет месечно, докато се приеме новият бюджет.

Според министър Чобанов изпълнението на приходите се подобрявало, а следващите тримесечия ще носят все по-високи приходи, защото сегашната дефлация постепенно ще се преминава към инфлация. Това ще се дължи на вътрешното търсене, което се ускорявало, според данните на НСИ. В подкрепа министърът посочи и данни на статистиката: потреблението расте с близо 4 процента, а вътрешните инвестиции - с 4.6 процента. Износът леко забавя своя растеж, като за това оказва влияние и работата на дирекция "Фискален контрол" за залавянето на фиктивния износ.

По публичната инвестиционна програма на правителството, в която в бюджета за тази година има отделени около 500 млн. лв., има стартирали над 100 проекта, посочи още министър Чобанов.

По отношение на спрените пари по оперативните програми министърът коментира, че това се отразява негативно на бюджета и изрази надежда проблемите по-бързо да бъдат отстранени.

mediapool.bg