Кламер БГ - Бизнес новини: Пернишка фирма глобена с 30 хил. лв. за прием на черни метали с неясен произход

Пернишка фирма глобена с 30 хил. лв. за прием на черни метали с неясен произход

Бизнес

|
Вт, 21 Ян 2014г. 17:59ч.
Пернишка фирма глобена с 30 хил. лв. за прием на черни метали с неясен произход

Заради това, че е изкупувала отпадъци от черни и цветни метали без задължителната декларация за произход на суровината, е била глобена с 30 хил. лв. пернишката фирма "Ел-инс" ЕООД. Това сочат данните на Министерството на околната среда и водите от извършените и през декември засилени проверки върху съхраняването и третиране на отпадъци от черни и цветни метали и излезли от употреба моторни превозни средства. Глобата за това дружество е и най-голямата санкция, наложена от екоинспекциите през миналия месец.

Още две фирми са глобени за нарушения на изискванията за работа с отпадъци. Също пернишката "Джи Ем Ауто Карс" ЕООД ще трябва да плати 7000 лв. за това, че е съхранявала излезли от употреба автомобили без разрешение. Същата санкция е наложена и на варненската “Крео” ЕООД за неизпълнение на условия в издадено разрешително за дейности с отпадъци.

С глоби от по 3 хил. лв. са се сдобили и кметовете на Първомай и Садово за това, че не са предотвратили изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места. Със 7000 лв. е санкционирана карловската ЕТ "Фармакон - Адела Маринова" за смесване на производствени с опасни отпадъци. Заради това, че не са класифицирали производствените си отпадъци са глобени с по 5 хил. лв. "Хидробетон“ ООД - Казичене, "Диана“ООД - София, "Булгафрост“ АД - с. Кочево, Община Садово, "Зографа“ АД - Пловдив и "Пирамиди“ ЕООД - София.

Сред другите наложени от екоинспекциите глоби се откроява "Елаците Мед" АД, която има наложени три санкции за общо 31 500 лв. за превишени норми в изхвърляните отпадни води. ТЕЦ "Бобов дол ЕАД” е наказана с 10 хил. лв. за нерегламентирано изхвърляне на дренажни води в река Каменишка. С други близо 30 хил. лв. централата на Христо Ковачки е глобена заради наднормено замърсяване на въздуха.

За това, че изхвърля отпадъчните си води без разрешително, на "Винарска изба- Виноградец”АД, община Септември, е наложена санкция от 2000 лв. Със същата сума за същото нарушение са санкционирани и фирмите "Гама М и Г” и "Евро Мийт енд Милк“.

С 29 размер на 29 691 лева, е наложена с наказателно постановление от РИОСВ- Перник след проведен емисионен контрол на ТЕЦ “Бобов дол” ЕАД и констатирано наднормено замърсяване на атмосферния въздух с прах от работата на енергиен котел 3.

От 1 януари 2014 г. заради неизградена сероочистваща инсталация пък е спрян от експлоатация пети блок на ТЕЦ "Варна", която е на чешката ЧЕЗ.

От ековедомството допълва, че от наложени санкции са постъпили 235 653 лв.

mediapool.bg