Кламер БГ - Бизнес новини: Пенсионният фонд "Доверие" остава австрийска собственост

Пенсионният фонд "Доверие" остава австрийска собственост

Бизнес

|
Ср, 29 Ян 2014г. 13:29ч.
Пенсионният фонд "Доверие" остава австрийска собственост

Най-голямата българска пенсионно-осигурителна компания "Доверие" ще остане собственост на австрийската "Виена Иншурънс Груп", тъй като избраният през миналата година купувач - регистрираната във Великобритания офшорна компания "Юнайтед Кепитъл", официално се е оттеглил от сделката. Това е съобщил изпълнителният директор на "Виена Иншурънс Груп" Петер Хаген пред репортери във Виена, цитиран от Ройтерс.

Хаген е заявил, че на този етап дружеството планира да задържи фонд "Доверие".

Оттеглянето на "Юнайтед Кепитъл" от сделката е станало още през декември. Тогава Централната банка на Русия отне лиценза на "Инвестбанк" на бизнесмена Сергей Мастюгин, която всъщност притежава офшорката, договорила сделката за "Доверие". Аргументът за това решение бе, че финансовата институция не разполага с достатъчно активи, които да осигуряват паричните й потоци, и изпитва затруднения да изпълнява ангажиментите към клиентите си.

Така на този етап се слага край на продължилата половин година сага с продажбата на пенсионния фонд, Сделката предизвика интереса на обществото и на народните представители, след като се оказа, че "Юнайтед Кепитъл" е регистрирана на британския адрес на агенция за създаване на нови фирми, има спящи сметки с 14 британски паунда в тях и връзката със собствениците става през Австрия. Депутатите дори привикаха в парламента за изслушване финансовия министър Петър Чобанов и шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев относно собствеността на купувача и поискаха КФН да спре продажбата.

Документите за одобряване на сделката обаче така и не постъпиха нито в КФН, нито в Комисията за защита на конкуренцията.

Неяснотите около купувача и бъдещето на ПОК "Доверие" след смяна на собствеността обаче доведоха до отлив на клиенти. По данни на "Доверие" над 48 хил. осигурени са преминали към друго дружество през периода юли-септември. По данни към края на септември управляваните от фонда активи надхвърлят 1.9 млрд. лв., а осигурените в него са около 1.2 млн. души.

mediapool.bg