Кламер БГ - Бизнес новини: Парламентът ратифицира договорите за емитиране на облигации за 1.5 млн. евро

Парламентът ратифицира договорите за емитиране на облигации за 1.5 млн. евро

Бизнес

|
Пет, 06 Юни 2014г. 16:54ч.
Парламентът ратифицира договорите за емитиране на облигации за 1.5 млн. евро

Парламентът ратифицира в петък на първо и второ четене договорите с международни финансови субекти за емитирането на облигации на стойност до 1 493 000 000 евро (или до равностойността в долари), на един или повече траншове.

Средствата, получени при пласирането на ценните книжа, са предназначени за осигуряване на необходимия финансов ресурс за посрещане на предстоящия падеж в началото на 2015 г. на глобалните облигации на България, за погасяване на дълг от предходни години, падежиращ през 2014 г., както и за покриване на планирания бюджетен дефицит.

Менда Стоянова (ГЕРБ) пожела успех на емисията и да бъде с висока доходност. Смятам, че ще има успех, защото ситуацията на международните пазари в момента е добра.

Притеснението ми обаче се корени в това защо се трупат дефицити, за да се налага да се теглят дългове, за да се покриват, каза Стоянова. По думите й ГЕРБ е поела управлението със страхотен дефицит и го е намалила към 2012 г.

В последната година нивата на дефицитите вече се връщат обратно, смята тя. Стоянова посочи, че дебатът е за това трябва ли да се правят повече разходи, отколкото чергата ни позволява. Докога ще се разпростираме на килим, като имаме черга, попита тя. Според нея дефицитът в бюджета за 2014 г. е разчетен при 2 млрд. лв. повече приходи от данъци, такива обаче няма да дойдат.

Данните за април сочат, че ще има тотален срив от очакваните от управляващите приходи, смята Стоянова. Тя попита каква ще е тенденцията за май.

Министърът на финансите Петър Чобанов призова да не се опитваме с истерични приказки да клатим лодката. Според него е било лесно през 2009 г. с 8 млрд. лв. фискален резерв и под 10 млрд. лв. дълг, но към февруари 2013 г. фискалният резерв е бил по-малко от 4 млрд. лв., а дългът към май 2013 г. е бил 13.5 млрд. лв.

Ако за месеците февруари - май 2013 г. взетият дълг е 1.450 млрд. лв, по време на нашето управление от юни до декември дългът нараства само с 550 млн. лв., каза Чобанов. Той допълни, че от началото на годината до май дългът нараства само с 800 млн.лв, при това с две дългосрочни емисии, които до края на годината ще бъдат погасени.

Чергата 2009 г. беше доста по-широчка, за съжаление с редица действия, с които задушихте бизнеса, я стеснихте, отговори Чобанов на Менда Стоянова.

Министърът посочи, че ситуацията с бюджета е нормална, а рисковете са управляеми.

Заради новия външен дълг, чието емитиране беше предопределено в закона за бюджета за тази година, от ГЕРБ внесоха нов вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Според опозицията с дълга се увеличава финансовият колапс в държавата. От БСП определиха вота като ненавременен, но лидерът на ДПС Лютви Местан отбеляза, че дебатът по вота би бил много полезен и призова активно да се участва в него.

mediapool.bg