Кламер БГ - Бизнес новини: Парламентът одобри поправките в Закона за енергетиката в полза на "Южен поток"

Парламентът одобри поправките в Закона за енергетиката в полза на "Южен поток"

Бизнес

|
Пет, 04 Апр 2014г. 15:43ч.
Парламентът одобри поправките в Закона за енергетиката в полза на "Южен поток"

Строежът на газопровода "Южен поток" не е включен в средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов при представянето на финансовата рамка в петък. Заложили сме само реалистични проекти, така че тръбата ще бъде включена само когато има нещо реално, допълни той.

В същото време министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обещава през 2018 г. да потече газ по тръбата, а правителството продължава да работи по проекта, независимо, че Еврокомисията отложи преговорите с Русия за "Южен поток" заради анексирането на Крим.

В петък парламентът одобри промени в енергийния закон, с които проектът заобикаля европейските правила за достъп на други компании до тръбата, обслужвайки по този начин интересите на "Газпром".

Поправката в енергийния закон, внесена от червените депутати Явор Куюмджиев и Таско Ерменков, мина на първо четене с гласовете на БСП, ДПС и "Атака". От ГЕРБ 64 депутати гласуваха "против", а четирима - "въздържал се".

С внесените текстове се дава ново определение за "морски газопровод". Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия. Така се заобикалят правилата на Третия енергиен пакет на ЕС, за което настоява Русия.

Управляващите подкрепиха в петък оспорваната поправка въпреки писмото на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер от края на миналата седмица, с което се искат обяснения за промените. Преди два дни енергийният министър Драгомир Стойнев каза, че отговор на Йотингер все още не е изпратен.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни защо: "В днешния Закон за енергетиката, който обикаля европейското законодателство, този сигнал ще бъде разчетен още по-добре в Брюксел, в ущърб на България. Ние сме длъжни само като поставени в опозиция да ги предупредим. След това всички ние ще изсърбаме попарата, че сме ги търпели една година. И ще ядат супа от тефтерчета накрая българите".

Вносителите заявиха, че с промяната хармонизират българското с европейското законодателство и създават условия за по-бърза реализация на проекта, въпреки че Брюксел замрази преговорите с Москва по "Южен поток" заради анексирането на Крим от Русия.

В българското законодателство не се разглежда въпросът докъде стигат правомощията на европейското законодателство, обясни в четвъртък по време на дебатите Таско Ерменков от БСП. Той добави, че газопроводът "стига само до границата на ЕС", а Явор Куюмджиев обясни, че в случая се прилага логиката на самолетните пътувания - самолетът не се смята за кацнал в дадена страна, при положение, че прелита над нея. Никой не очаква на 10 км височина гранични полицаи с парашути да упражняват граничен контрол, посочи той.

Законопроектът се отнася до пряко изграждане на проекта "Южен поток", но ще регламентира и следващи енергийни и инфраструктурни проекти, посочват вносителите.

Според друга законова поправка, приета на първо четене в петък, токът на абонатите не може да бъде спиран преди почивен ден или по време на празници. Отпада и таксата за повторно включване. Гарантира се и устойчивостта на цените на електрическата енергия по време на съответния регулаторен период.

Промяната, внесена отново от Еременков и Куюмджиев, бе приета със 113 гласа "за" на БСП, ДПС, "Атака" и независимия Георги Марков, а от ГЕРБ 27 бяха "против" и 32 -ма "въздържал се".

Със законопроекта се предлага и нова законова уредба за случаите, при които клиентът е получил сметка за електроенергия или природен газ, която е значително по-висока от сметката за съответния минал период. Парламентът реши когато сметката за електроенергия е с над 50 процента по-висока от средната за период от шест месеца, клиентът да има право да я оспори и да не я плаща, докато не бъде разгледана като възражение. При нарушаване на условията за качеството на надеждността на електроснабдяването за период по-дълъг от един месец, клиентът няма да дължи заплащане за сумите за консумирана електрическа енергия за същия месец. Електроразпределителното дружество ще дължи обезщетение за причинени имуществени и неимуществени вреди.

Депутати от ГЕРБ смятат, че тези поправки ще създадат повече проблеми, защото сметките за ток за декември, например, е почти задължително драстично да се различават от тези от предходните месеци.

Друга промяна предвижда ДКЕВР да има право да променя цената на тока веднъж на три месеца.

mediapool.bg