Кламер БГ - Бизнес новини: Парите в брой са мръсен навик

Парите в брой са мръсен навик

Бизнес

|
Ср, 07 Май 2014г. 13:09ч.
Парите в брой са мръсен навик

Две трети от европейците вярват, че парите в брой са мръсни, но трудно се отказват от този лош навик, като само един на всеки пет си мие ръцете, след като борави с банкноти и моните. Това показва европейско проучване на MasterCard, в което са участвали над 9000 потребители от 12 държави.

Според изследването парите в брой са по-нехигиенични от дръжките в обществения транспорт и общата храна като ядките в бара, но въпреки това трудно се отказват от лошия навик да харчат мръсни пари в брой.

Три четвърти от анкетираните европейци са съгласни, че трябва да внимават, когато става въпрос за боравене с пари в брой заради бактериите в тях. Резултатите обаче показват, че е по-вероятно да си измием ръцете в други случаи, например след като пипаме някое животно (46%) или пътуваме в обществения транспорт (36%).

Средностатистическата европейска банкнота съдържа 26 000 бактерии, които биха могли да са вредни за нашето здраве, сочи първото изследване на MasterCard и Университета в Оксфорд през 2013 г.

Анкетираните в изследването от 2014 г. са запознати с потенциалните здравословни рискове, свързани с боравенето с кеш, но има значителна разлика между думите и делата на европейците, които вярват, че парите в брой са мръсни и реално правят нещо за това.

Несъответствието между мнението на хората, че банкнотите са мръсни, и вероятността да си измият ръцете, след като пипат пари в брой, е най-голямо в Унгария и Франция.

"Парите като материални банкноти и монети са най-явната форма на икономическа сила и индивидуален успех, с които разполагаме. Затова на хората им е трудно да правят и поддържат каквито и да било отрицателни асоциации с тях. Причината за често срещаната огромна разлика в изследването между това, което казваме и правим, е липсата на връзка - ние може и да осъзнаваме, че в парите има бактерии, но не свързваме болестите и различните заболявания с тях", коментира психологът Дона Доусън.

40% от анкетираните признават, че нямат никакъв контрол върху това кой е пипал парите им преди тях и съответно много от нас не се опитват да мислят за нещата, които не могат да контролират.

Изследването на MasterCard разкрива още и че почти всеки четири на десет европейци (37%) биха били склонни да променят поне нещо малко в ежедневието си, за да го направят по-здравословно, като по-голямата част твърдят, че биха предпочели да използват картови или безконтактни плащания вместо пари в брой, за да бъдат по-хигиенични.

mediapool.bg