Кламер БГ - Бизнес новини: Паникьосани от финансовата война, руснаците опразват магазините

Паникьосани от финансовата война, руснаците опразват магазините

Бизнес

|
Ср, 23 Апр 2014г. 13:50ч.
Паникьосани от финансовата война, руснаците опразват магазините

Руснаците щурмуват щандовете в магазините, докато Западът обмисля въвеждане на още санкции срещу Русия, пише германското издание "Ди Велт". Хората вече започват да усещат последиците от предстоящите санкции най-вече по това как спестяванията им губят стойността си. Потребителската паника се подхранва и от несигурността на ситуацията в Украйна.

През март руснаците започнаха да харчат 4% повече средства, а през февруари ръстът на частното потребление беше 3.9%. Това обаче се случва едновременно с намаляването на доходите на руснаците. По този начин се увеличава разривът между приходите и разходите. През март реалните доходи на руснаците са се свили с 6.8%. Руското министерство на финансите заяви в понеделник, че вече не изключва техническа рецесия за тази година.

"Руснаците реагират на кризата по всички правила, в желанието си да реализират парите си и да се отърват от спестяванията", коментира Робърт Синх, експерт от независимия аналитичен център Pierpont Securities. Те купуват скъпоструващи стоки, без да чакат спестяванията им да продължават да се обезценяват. Рублата и без това силно поевтиня заради кризата в Украйна – с 8% спрямо долара, което на свой ред доведе до ръст на инфлацията, тъй като много от стоките се внасят.

Ситуацията може да се задълбочи, прогнозира "Ди Велт". Четиристранните преговори в Женева не можаха да премахнат напрежението между Русия и Запада и темата за разширяване на санкциите спрямо Русия продължава да е актуална.

До четвъртък държавите членки на ЕС трябва да представят в Брюксел по искане на Европейската комисия отчет за това какви последствия биха имали за всяка отделна страна санкции спрямо Русия и ответните мерки от нейна страна.

mediapool.bg