Кламер БГ - Бизнес новини: Пада задължението "Булгаргаз" да продава на хъб "Балкан"

Пада задължението "Булгаргаз" да продава на хъб "Балкан"

Бизнес

|
Четв, 24 Ноем 2022г. 10:33ч.
Пада задължението "Булгаргаз" да продава на хъб "Балкан"

Пада задължението

Още утре парламентът ще гласува отпадане на задължението на държавния газов доставчик "Булгаргаз" да продава част от своите количества синьо гориво на хъб "Балкан", за да осигурява ликвидност на държавната газова борса и да участва в либерализацията на пазара.

Предложението на Делян Добрев ГЕРБ бе част от преходните и заключителните разпоредби на техен законопроект за компенсиране на цените на горивата, който бе обсъден на първо четене в сряда от парламентарната енергийна комисия, но гласуването му бе отложено за след седмица. След забележка на "Продължаваме промяната" за внесените между другото текстове и призив за отделянето им, за да могат да минат обществено обсъждане, направилият я Венко Сабрутев бе обвинен от Добрев, че лобира за интересите на частни търговци. Сега те можели да купуват през хъба газ от "Булгаргаз" на регулирана цена, а после да го продават отново да държавния доставчик на по-висока цена, каза Добрев. На помощ му се притече Рамадан Аталай от ДПС, който защити предложеното двугодишно замразяване на програмата за освобождаване на газ и дори предложи тя въобще да отпадне и да се приеме веднага. Добрев светкавично се съгласи с това и обяви, че веднага ще отдели този текст и ще го внесе като корекция на второ четене отново в преходните и заключителни разпоредби, но на промените в Закона за корпоративното и подоходно облагане за облагането с 33 процента на свръхпечалбите на петролните и газови компании.

Те ще се гледат в четвъртък и именно това стана причината за хода на Добрев, според когото отмяната на програмата за задължително освобождаване на газ от "Булгаргаз" трябва да стане час по-скоро. Причината е отпадането на започващата на 12 декември поредица от търгове за годишните количества по тази програма за 2023 г.

Това задължение за "Булгаргаз" бе прието от парламента през 2019 г. и за следващите пет години дори бяха определени конкретни нарастващи ежегодно квоти за пускането им на свободния газов пазар. Откакто обаче "Газпром" спря доставките на "Булгаргаз" дружеството редовно отменя ежемесечните търгове по тази програма с оправданието, че не разполага с достатъчно количества, които да може да пусне за свободна търговия. Последният такъв отменен търг трябваше да се състои на 14 ноември на борсовата платформа на газов хъб "Балкан".

Темата с предложеното от ГЕРБ прекратяване на програмата за освобождаване на природен газ от "Булгаргаз" през следващите две години бе повдигната от Венко Сабрутев, който помоли Добрев да обясни защо се налага това. Той предложи този текст да се отдели и да мине на обществено обсъждане и оценка за въздействието. "Не сме против падането на цената на газа, но нека газът да се извади като отделна тема", предложи депутатът от "Продължаваме промяната".

Последва тежка атака от страна на Делян Добрев и директни обвинения към ПП, че лобира в полза на конкретни компании, които досега се възползвали от задължението на "Булгаргаз" да продава

"В момента има частен интерес търговци да купуват газ от програмата евтино и да го продават после скъпо на самия "Булгаргаз" Тогава решението може би е било резонно, но сега няма договор с "Газпром" и "Булгаргаз" като всички останали 65 търговци в България се бори за спотов газ, купува от руските посредници и не е по-различен играч от всички останали. Днес този текст се използва да купуват шепа търговци. МЕТ купува по програмата и продава скъпо , спечелиха само за май 5 млн. лв. с две фактури. Те затова и набъбнаха толкова много търговците – защото я има тая далаверка", заяви Добрев.

Той цитира оценка на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), според която ако отпадне задължението на "Булгаргаз" да продава на борсата, цената на газа за вътрешния пазар щяла да падне с 10-15 процента.

Призива на Сабрутев да отделяне на текста и общественото му обсъждане Добрев определи като лобизъм за определени фирми, защото "колкото повече се бавим с приемането на текстовете, толкова по-дълго те ще си въртят далаверите".

Председателят на парламентарната комисия прикани шефа на КЕВР Иван Иванов да коментира предложението му за отлагане на програмата за освобождаване на газ. Иванов обяви, че регулаторът подкрепя това предложение.

Той цитира внесеното заявление от "Булгаргаз" за цената през декември, съгласно което дружеството трябва да отдели за продажба на хъба 625 хил. МВтч на същата цена като за регулирания, която се очаква да е около 140 лв./МВтч. В същото време на хъба "Булгаргаз" се наложило да купува 420 хил. МВтч за 185 лв., за да осигури същите тези количества, които ще пуска сега.

"Нормално ли е "Булгаргаз" да купува по цена с 40 лв. повече от тази, на която предлага. Само за декември при тази разлика "Булгаргаз" ще загуби 17 млн. лв. Затова считам, че предложеният параграф би позволил да се изпълни желанието за намаляване дела на "Булгаргаз" на свободния пазар, а на регулирания цените да паднат", коментира Иван Иванов.

Самият газов доставчик също подкрепи освобождаването му от задължителната продажба на газов хъб "Балкан". Негов представител дори изчисли, че ако това изискване го е нямало, цената на природния газ е щяла да бъде с 20 лв. по-ниска.

mediapool.bg