Кламер БГ - Бизнес новини: "ПСТ Груп" ще укрепи свлачището на пътя Севлиево - Велико Търново за над 2.7 млн. лв.

"ПСТ Груп" ще укрепи свлачището на пътя Севлиево - Велико Търново за над 2.7 млн. лв.

Бизнес

|
Ср, 24 Ноем 2021г. 16:09ч.
"ПСТ Груп" ще укрепи свлачището на пътя Севлиево - Велико Търново за над 2.7 млн. лв.

Снимката е илюстративна

Започна укрепването на свлачището при 84-ти км на първокласния път I-4 Микре - Севлиево - Велико Търново и откоса от южната му страна, съобщи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

С изпълнението на проекта ще се спре разрушителното действие на свлачищния процес, възникнал от дестабилизиране на откоса поради високото ниво на река Росица, както и от водонасищане на насипа от лошото отводняване на пътя.

Ще се възстанови настилката като се създадат необходимите условия за безопасно преминаване на моторните превозни средства.

Предвидено е на обекта да бъдат изпълнени геозащитни строително-монтажни работи чрез изграждането на две силови укрепителни пилотни системи.

Отводняването ще се осъществява посредством надлъжния и напречния наклон на пътя, както и чрез нови окопи, подокопни дренажи и контролно-ревизионни шахти, които ще отвеждат повърхностните и дренираните от пътния насип води извън компрометирания участък.

При изпълнение на ремонтно-възстановителните работи ще бъде въведена временна организация за движение на автомобилите при осигуряване на пътно платно с ширина около 6 м.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват стриктно поставената пътна сигнализация. Ограничението на скоростта е до 70 км/ч.

Срокът за завършване на строителните работи по договор е 6 месеца.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД "Севлиево 2020", в което участват "ПСТ Груп" ЕАД и "ПСТ София" ЕООД. Договорът им е на стойност 2 762 698.50 лв. с ДДС.

Строителният надзор е възложен на "СНИК" ЕООД - 79 560 лв. с ДДС.

Авторският надзор ще бъде осъществен от ДЗЗД "Геотехника-Пътпроект 2000". Техният договор е за 2400 лв. с ДДС.

Обектът се реализира по проект "Превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа - Фаза 2" по оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.

По него ще бъдат укрепени общо 5 свлачища. Общата стойност на проекта е над 17.8 млн. лв. с ДДС. Финансирането от Кохезионния фонд е 15 142 755 лв. с ДДС, а националното съфинансиране е 2 672 251 лв. с ДДС.

mediapool.bg