Кламер БГ - Бизнес новини: Очаквайки газова война, ЕС и Украйна се запасяват с руска суровина

Очаквайки газова война, ЕС и Украйна се запасяват с руска суровина

Бизнес

|
Ср, 07 Май 2014г. 14:46ч.
Очаквайки газова война, ЕС и Украйна се запасяват с руска суровина

Ако в сряда – 7 май, украинската компания "Нафтогаз" не плати априлските доставки на руски газ за 1.2 млрд. долара, от юни "Газпром" може да въведе авансово плащане на суровината и осигуряване само на платени количества. При това положение може да пострада или напълно да бъде прекратен транзитът на руски газ в Европа.

Така на фона на възможните газови санкции на руския монополист срещу Киев и евентуалната нова газова криза от юни, страните от Европа увеличават вноса на руски природен газ, пише руското издание "Финмаркет". От "Нафтогаз Украйна" се надяват да върнат старите цени на природния газ от преди отмяната на отстъпките след анексирането на Крим, пише "Ведомости", а според "Известия" това е възможно, но ако Киев плати газовия си дълг с отпуснатите от ЕК средства и Брюксел разреши строежа на газопровода "Южен поток".

В очакването на нова газова война заради неплатените дългове на "Нафтогаз", чийто кроен срок е 7 април, за първите пет дни на май износът на руски газ към Европа е нараснал със 16 на сто в сравнение със същия период на 2013 г. Отделно при положение, че този зимен сезон в европейските газохранилища е имало двойно повече резерви спрямо предходната година, през април и май 2014 г. нагнетяването на синьо гориво в подземните хранилища се е увеличило почти с 50 процента спрямо година по-рано. Само "Нафтогаз Украйна" през април е увеличила своите газови запази от 7.2 млрд. куб. м до 8.5 млрд. куб. м и това е едва 26.7 на сто от общия обем резерзи.

Още от 18 април украинското държавно дружество ползва над 100 млн. куб. м от руския газ и ако тази тенденция се запази, през май компанията ще вземе 3.5 млрд. куб. м за общо 1.7 млрд. долара при цени от 485.5 долара за 1000 куб. м.

Това ще прибави към сметката на "Нафтогаз" за вече 3.5 млрд. долара, дължими на "Газпром", които ако не се платят, доставките ще станат предплатени.

В същото време генералният директор на "Нафтогаз" Андрей Коболев заяви, че смята да се бори да връщане на старата цена на газа от първото тримесечие, която бе 268.50 долара за 1000 куб. м. но отмяната на отстъпките след анексирането на Крим и заради неплащането на стари задълженвия я увеличи от 1 април.

Още на 28 април "Нафтогаз" официално поиска от "Газпром" преразглеждане на тарифите, което трябва да стане в 30-дневен срок. Ако това не се получи, Украйна смята да се обърне към Стокхолмския арбитражен съд за решаване на този проблеми. Според Коболев Киев има шанс да спечели подобно дело. Той обаче не коментира информацията за възможността "Нафтогаз" да получи 2.16 млрд. долара кредит за погасяване на газовия дълг, както и дали са правени плащания през април.

Говорителят на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер – Сабине Бергер, отказа коментар по въпроса, заявявайки, че това са въпроси, касаещи само "Нафтогаз" и "Газпром".

Източник на руското правителство обаче твърди пред "Известия", че Русия ще разгледа въпроса за отстъпката в цената на руския газ за Украйна по време на новия кръг преговори с Европейската комисия, които според информатора се очаква да се състоят между 16 и 19 май. Условие за отстъпката обаче ще е започване на погасяване на газовия дълг със средства от предоставения на Киев от МВФ кредит и съгласие за построяването на газопровода "Южен поток", за който Брюксел твърди, че не отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет и след събитията в Украйна замрази преговорите по привеждането му в съответствие.

При последните газови преговори между Русия, Европейската комисия и Украйна, състояли се на 2 май във Варшава, страните не успяха да постигнат съгласие.

mediapool.bg