Кламер БГ - Бизнес новини: Официален развод на "Газпром" и "Овергаз"

Официален развод на "Газпром" и "Овергаз"

Бизнес

|
Пет, 29 Ян 2021г. 13:31ч.
Официален развод на "Газпром" и "Овергаз"

"Газпром" прекрати участието си в българската газова компания "Овергаз Инк", съобщиха от руския газов концерн. Сделката за купуването на половината дял от дружеството от съакционера Сашо Дончев е била приключена на 27 януари 2021 г.

През август 2020 г. стана ясно, че "Газпром" се е разбрал да продаде за 15.5 млн. евро своя дял в българското газоразпределително дружество на "Овергаз Холдинг", притежавана от Сашо Дончев, който е шеф на "Овергаз Инк". Сделката бе одобрена от Съвета на директорите на газовия концерн след почти пет години след началото на развода между двете дружества.

В "Овергаз Инк" руският монополист държеше пряко 0.49 на сто, а дъщерната му "Газпром експорт" притежаваше 49.51%. Останалият дял бе на "Овергаз Холдинг", в което 98.425 държи "Ди Ди Ай Холдингс Лимитид" (DDI Holdings Limited), притежавано от "Ди Ди Мениджмънт", в което 55% има Сашо Дончев.

Сега "Овергаз Холдинг" е собственик на целия капитал, а преди време Сашо Дончев коментира пред Mediapool, че плановете му са в рамките на една година да привлече нов или нови акционери и да продаде газпромовския дял, към койт овече имало интерес.

"Газпром" и "Овергаз" се разбраха да се разделят в началото на декември 2015 г. Няма и месец след това, в последния ден на 2015 г. руският газов концерн отряза бългалрското си дружество от доставки и се наложи то да си набавя газ от държавната "Булгаргаз" и срещу по-висока цена от тази на останалите му конкуренти заради това, че не беше сключило навреме договор с държавния доставчик.

В момента "Овергаз" получава суровина и от алтернативни търговци.

Компанията от години проучва за нефт и газ блок "Провадия" в консорциум с "Болкан експлорърс (България) лимитид" и "Джей Кей Екс България лимитид". Дружеството имаше разрешително и за търсене на енергийни суровини в Генерал Тошево , но на референдум местните се обявиха против тези планове и в момента се водят съдебни спорове.

mediapool.bg