Кламер БГ - Бизнес новини: От 16 май фермерите получават ваучери за 50% по-нисък акциз на газьола

От 16 май фермерите получават ваучери за 50% по-нисък акциз на газьола

Бизнес

|
Вт, 08 Апр 2014г. 16:39ч.
От 16 май фермерите получават ваучери за 50% по-нисък акциз на газьола

Земеделските производители ще могат да получат от 16 май своите ваучери за намаление на дължимия от тях акциз върху газьола, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" във вторник.

Държавната помощ ще е за 84 млн. лв., което ще покрие според прогнозите 270 млн. литра газьол, а отстъпката

за фермерите ца литър гориво ще е 31 стотинки. Общо 18 234 земеделци, кандидатствали за финансиране по схемата,

ще се възползват от помощта.

В момента тече процедурата по отпечатването на ваучерите. От 16 май 2014 г. стартира предоставянето им на земеделските производители в общинските служби „Земеделие” в цялата страна. Стопаните представят

документ за самоличност и талон за регистрация по Наредба № 3 за стопанската 2013/2014 г. На този етап фермерите получават 60% от заявеното прогнозно количество гориво, използвано за земеделски нужди. Остатъкът от помощта до 40% ще бъде даден в началото на 2015 г.

Ваучерите ще се предоставят до 20 юни т.г. Те се използват само и единствено за получаване на газьол и не се разменят срещу пари. С тях земеделските стопани могат да закупят гориво от бензиностанциите.

Фондът припомня, че от началото на 2014 г. земеделските производители трябва да водят дневник по образец за изразходваното количество гориво, в който да записват предприетите агротехнически действия по обработката на почвата и/или мероприятия, свързани с отглеждането на животните.

mediapool.bg