Кламер БГ - Бизнес новини: От април телекомите ще предлагат оферти със секундно отчитане на разговорите

От април телекомите ще предлагат оферти със секундно отчитане на разговорите

Бизнес

|
Вт, 01 Апр 2014г. 13:45ч.
От април телекомите ще предлагат оферти със секундно отчитане на разговорите

По решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от 1 април започва променянето на правилата за тарифиране на разговорите по мобилен телефон. Телекомите ще трябва да предлагат оферти със секундно отчитане на разговорите след 30-ата секунда.

Досега потребителите на мобилните оператори плащат за изговорено време по системата "60 секунди плюс една". Така например разговор с времетраене 10 секунди се отчита за минута. Сега влиза в сила новото тарифиране "30 плюс 1". Задължително всеки разговор ще се отчита с първоначална продължителност от 30 секунди, които ще са безплатни, а следващите секунди ще се плащат реално.

Промяната трябва да се случи от 14 април и ще важи за новоподписаните договори, а не за вече сключените с мобилни оператори.

Досегашният начин на тарифиране беше уловка за абонаментните планове с много включени безплатни минути. При тях дори ако говорите минута и една секунда, от оператора се отчитат за две минути и по този начин голямото количество безплатни минути, с които се привличат клиенти, се оказват фикция.

Решението за новия начин за таксуване на разговорите няма да влезе в сила за всички абонаментни планове. КРС задължи мобилните оператори да предложат поне две тарифи с посекундно тарифиране след 30-ата секунда в офертите си за фиксирани услуги, предплатени програми и мобилни услуги на абонаментни програми. Тоест, телекомите ще могат да отчитат по досегашния метод за първоначално начисляване на първата минута, но ще трябва да включат в портфолиото си и предложения по новата схема.

От "Виваком" информираха, че вече са въвели тарифиране по новите изисквания, "Mтел" ще го прилага поетапно през април, а от "Глобул" уточниха, че от 14 април ще предложат на своите клиенти нови тарифни планове.

Според друга промяна, операторите вече са задължени лимитът за мобилен интернет да е 50 лева и после да изключват абоната, а при 50% от кредитния лимит са длъжни да информират клиента.

Също от 1 април населените места, чиито телефонни кодове започват с две или три еднакви цифри, се обединяват в един регион с общ код. Така абонатите ще говорят на цената на градски разговор с останалите фиксирани номера в техния район и ще могат да запазят номера си при преместване в друго населено място в същия регион.

mediapool.bg