Кламер БГ - Бизнес новини: Отпада категоризацията на заведения за хранене и развлечения

Отпада категоризацията на заведения за хранене и развлечения

Бизнес

|
Ср, 22 Ян 2014г. 14:12ч.
Отпада категоризацията на заведения за хранене и развлечения

От самостоятелните заведения за хранене и за развлечения няма да се изисква да се категоризират, предвиждат одобрени от Министерския съвет в сряда промени в Закона за туризма.

Категоризацията на всички барове и ресторанти от години е един от спорните въпроси, разделящ туристическия бранш и тя ту се въвежда, ту отпада. За даването на звезди на всички заведения за хранене са хотелиерите, чиито доводи са, че в противен случай барове и ресторанти подбиват качеството на туристическите услуги и влияят зле на бизнеса. Против категоризацията са малките фирми, според които това е излишна тежест за бизнеса им.

Корекциите, които са приети на вносител, ще облекчат и режима за регистриране на туроператори и туристически агенти като се намаляват нормативно установените срокове за представяне на услугата, изискванията за образователния ценз и трудовия стаж на управителя на съответната фирма, както и за помещението, използвано за офис.

В закона ще се създаде нов раздел, свързан с организирания детски и ученически отдих и туризъм. По този начин ще бъде преодоляна съществуващата непълнота и неяснота за видовете форми на детски отдих и туризъм и за тяхната регламентация в отделна наредба към закона, посочват от правителствената пресслужба..

Създава се и възможност общински предприятия по смисъла на Закона за общинската собственост да могат да кандидатстват за получаване на удостоверение за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност. Предвидени са изменения, с които се облекчават собствениците на къщи за гости по отношение изискванията на Закона за храните и регламентите от хигиенния пакет за този вид обекти.

Преходните и заключителните разпоредби на проекта предвиждат някои изменения в отделни текстове на законите за ветеринарномедицинската дейност, за защита на растенията, за фуражите, за търговския регистър, за местните данъци и такси.

mediapool.bg