Кламер БГ - Бизнес новини: Оспорваният закон за Сметната палата вече е факт, до месец ще има нов председател и членове

Оспорваният закон за Сметната палата вече е факт, до месец ще има нов председател и членове

Бизнес

|
Четв, 27 Март 2014г. 18:43ч.
Оспорваният закон за Сметната палата вече е факт, до месец ще има нов председател и членове

След три дни усилено обсъждане на второ четене новият закон за Сметната палата бе приет на второ четене окончателно. Това отвори пътя на избора на нов председател и членове. кандидатурите на които със сигурност се обсъждат усилено от управляващите партии.

Замисълът на новия проект, изработен по идея на депутати от ДПС и БСП начело с председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, бе именно тоталната и бърза подмяна на ръководството на палатата и промяната в някои от основните й функции. Това може да донесе критики на България от ЕК заради прозирното вмешателство на политиците в структурата и функциите на независимия одитен орган.

В срок до един месец от влизането в сила на закона Народното събрание ще избере нов председател и девет членове, които ще заменят сегашния ръководен орган от председател и двама заместници. Мандатът им ще бъде седем години.

Естествено, с мястото си ще се раздели проф. Валери Димитров, който кара втори мандат начело на палатата и в последните месеци предприе ожесточена медийна атака срещу проекта за нов закон. Подопечният му орган показа, че работи интензивно, а одитите са придружени с критични доклади. Активността на Димитров бе отговор на острите критики от БСП и ДПС, че е бил послушен към властта на ГЕРБ и й е вършел "услуги", макар че той бе председател на палатата и по време на тройната коалиция.

Новите членове на Сметната палата ще трябва да са магистри по право или икономика с минимум 10 години професионален опит в областта на правото, финансите, финансовия контрол, одита или счетоводството. За председателя изискването е за 15 години.

Приетите текстове предвиждат още в одитите да не могат да участват лица, които са роднини по права линия без ограничения и по съребрена линия до четвърта степен, включително с длъжностните лица в одитирания обект, чиято дейност е свързана със събиране или разходване на бюджетни и други публични средства. Обстоятелствата трябва да се декларират писмено преди започването на одита пред председателя. Когато несъвместимостта се установи в процеса на одита, лицата са длъжни да си направят писмен отвод.

След като бе приет законът, председателят на бюджетната комисия обяви пред журналисти, че Сметната палата е била превърната в "политическа слугиня" на ГЕРБ.

"Работата на Сметната палата е от изключителна важност да не ни спират европейските програми. Ако там всичко е качествено, почтено, без натиск, ще имаме страхотен вътрешен коректив, за да се справим с тази вече 7-8-годишна болест на българската политика – да не можем да се справим с правилата на европейските програми”, продължи Цонев.

Той посочи, че не би се спрял в момента на кадрови въпроси. "Много имена се спрягат за председател на Сметната палата – Кирил Ананиев (бивш зам-финансов министър), Надежда Сандолова (бивш член на Сметната палата и на Европейската сметна палата), Йордан Цонев и други. За себе си вече казах (Цонев нееднократно отрече, че ще заеме поста - бел. ред.)". Ще се постараем да изберем най-качественото от това, което имаме, за да сформираме един работещ орган. Аз лично нямам фаворит”, допълни той.

mediapool.bg