Кламер БГ - Бизнес новини: Основният спонсор на МВР – БМВ мина под шапката на транспортния министър

Основният спонсор на МВР – БМВ мина под шапката на транспортния министър

Бизнес

|
Ср, 12 Фев 2014г. 15:40ч.
Основният спонсор на МВР – БМВ мина под шапката на транспортния министър

Вместо ликвидация, както беше обещал вътрешният министър Цветлин Йовчев, основният спонсор на МВР – държавната компания "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) мина на подчинение на министъра на транспорта. Това реши Министерския съвет, съобщи правителствената пресслужба.

Промяната се налага предвид дейността на БМВ – инженерингова, производствена, търговска, сервизна и монтажна в областта на интегрирани информационни системи за предаване на данни и оперативни връзки, изграждане, поддържане и използване на далекосъобщителни мрежи и др., които са от отрасловата компетентност на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, е посочено в правителственото съобщение.

В началото на годината министър Йовчев обясни, че е взето решение БМВ да бъде обявена за ликвидация, а не за приватизация, за да не бъдат обвинени управляващите, че искат да дадат фирмата на "наши хора".

БВМ е монополист на пазара в производството на регистрационни табели за автомобилите.

В последните години БМВ се превърна в една от най-скандалните държавни фирми заради практиката през нея МВР да заобикаля Закона за обществените поръчки. За последните три години фирмата формира поне половината от "даренията" за министерството, а сумата, която се харчи за заобикаляне на ЗОП е между 6-7 милиона лева годишно. Най-фрапиращият пример бе "даряването" на 236 автомобила от БМВ на МВР през 2011 г.

Освен с производството на регистрационни табели, в активите на фирмата са още имоти – заведения, оръжеен магазин и хотел на Златни пясъци.

С друго решение днес кабинетът упълномощи министъра на вътрешните работи да сключи договор с "БМВ" ЕООД за учредяване безвъзмездно безсрочно право на ползване в полза на държавата за нуждите на МВР върху имот в Дупница.

mediapool.bg