Кламер БГ - Бизнес новини: Осигуровките за пенсии и безработица няма да се вдигат, дефицитът на ДОО е над 3.5 млрд.

Осигуровките за пенсии и безработица няма да се вдигат, дефицитът на ДОО е над 3.5 млрд.

Бизнес

|
Четв, 13 Март 2014г. 19:13ч.
Осигуровките за пенсии и безработица няма да се вдигат, дефицитът на ДОО е над 3.5 млрд.

Повишаване на осигуровките за пенсии и за безработица на този етап не е възможно, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов (ДПС) по повод искането на КНСБ осигуровките за двата фонда да се повишат с по един процент.

Увеличаването на осигурителните вноски за пенсия и безработица е правилна мярка, но на този етап правителството няма да ги променя, тъй като това ще създаде рискове на пазара на труда, каза Адемов в четвъртък на блиц-контрола в социалната парламентарна комисия. Рисковете се крият в това, че разходите за труд ще се увеличат, а разполагаемите доходи на работниците и служителите ще намалеят, тъй като осигурителната вноска и за фонд "Пенсии", и за фонд "Безработица" се споделя между работодателя и работника в съотношение 60:40, каза министърът.

Промяна няма да има до края на годината, подобна мярка може да се обсъжда по-нататък, допълни той.

Адемов подчерта, че тази дискусия е важна. "По какъв начин ще трябва да балансираме бюджета на Държавното обществено осигуряване? Единият начин е чрез увеличаване на осигурителните вноски, а другият - това да се покрива с дефицит", каза той. Към момента дефицитът в бюджета на общественото осигуряване е над 3.5 милиарда лева.

Предстои темата да се обсъди заедно с работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да се опитаме да се обединим около една позиция – по какъв начин да балансираме бюджета на ДОО, заяви социалният министър.

mediapool.bg