Кламер БГ - Бизнес новини: Орешарски обеща ако има проблеми с "Южен поток", да бъдат отстранени

Орешарски обеща ако има проблеми с "Южен поток", да бъдат отстранени

Бизнес

|
Ср, 04 Юни 2014г. 20:12ч.
Орешарски обеща ако има проблеми с "Южен поток", да бъдат отстранени

Конфронтацията на българските власти с ЕС за "Южен поток" става все по-ожесточена и неприкрита, след като Брюксел специално настоя в сряда проектът да бъде спрян, докато правителството в София продължава да упорства, че няма да се съобрази с тази препоръка и че започнатата от Европейската комисия (ЕК) наказателна процедура няма основания.

ЕК очаква България да не продължава с дейностите по изграждане на газопровода "Южен поток”, докато върви обмяната на информация с българските власти в рамките на откритата вече наказателна процедура. Това заявиха от ЕК, след като премиерът Пламен Орешарски не се ангажира със спиране на строежа, а обеща само евентуални "корекционни мерки" по проекта.

По повод обявеното от ръководството на БСП намерение "Южен поток" да бъде построен, независимо от риска от санкции, говорителят на Европейската комисия Антоан Коломбани заяви: "Ние наистина поискахме от България да прекрати проекта, докато водим дискусии с българските власти по проблема. Нашата позиция остава непроменена".

Коломбани припомни, че в момента тече първият етап от наказателната процедура и че този процес има ясно регламентирани стъпки. Те предвиждат още едно, второ и последно писмено предупреждение. Ако и след него няма положителен резултат, Еврокомисията може да внесе случая в Европейския съд, предаде БНР.

По-рано в сряда премиерът Орешарски заяви пред парламента, че ще бъдат предприети "корекционни мерки", ако бъдат открити проблеми с избора на строител на българското трасе на газопровода "Южен поток", и привеждането му в съответствие в европейското законодателство с помощта на експерти от ЕК.

Той обаче не каза дали правителството ще се съобрази с искането на Брюксел за спиране на проекта, чийто основен акционер "Газпром" настоява строежът да започне до месец.

Барозу се закани с мерки и срещу други страни

В същото време председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че след като ЕК е открила наказателна процедура срещу България заради "Южен поток", ще направи същото и срещу други държави от ЕС, ако не спазват правилата в Общността.

"Украинската криза показа, че енергийната сигурност на ЕС трябва да бъде повишена. ЕК ще направи така, че всяка енергийна инфраструктура, като "Южен поток", да отговаря изцяло на европейското законодателство. ЕС трябва да говори като един, обратното е срещу нашите интереси", заяви Барозу на фона на упорството на София да продължи с проекта.

Правителството ще проучи внимателно забележките на ЕК по провеждането на процедурата за избор на изпълнител на строежа на "Южен поток", ще подготви необходимите отговори и "където открием проблеми, ще предприемем корекционни мерки", заяви Орешарски пред депутатите по време на блиц контрола.

Нямало връзка между спрените еврофондове и конфликта за "Южен поток"

Той каза още, че "не бих искал да правя пряка връзка между спрените пари от Европейската комисия (във вторник Брюксел спря изплащането на 90 млн. евро за регионални европроекти – бел. ред.) и "Южен поток". "Иска ми се да няма такава връзка и поне имам официални уверения от представители на ЕК, че няма такава връзка", добави министър-председателят.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев също изрази съмнение оперативните програми да се спират за България заради "Южен поток". "Аз лично не вярвам в това, считам, че ЕК винаги е действала обективно и задачата ни е всичко да бъде изчистено, каза той след участието си в блиц контрола пред парламентарната икономическа комисия.

По думите на Орешарски България ще ползва техническа помощ от ЕК за да се реализира "Южен поток" в рамките на еврозаконодателството. "Всички сме свидетели на публични изявление от различни местни и външни фактори за ползата и вредата от проекта. Нормално е толкова голям проект да събира различни мнения", коментира Орешарски "Южен поток".

Той не пожела да са се ангажира "с крайно мнение дали има отклонение от европравилата" при избора на изпълнителя за строежа на българското трасе на "Южен поток". За такъв бе избран консорциум между близката до Кремъл руска фирма "Стройтрансгаз" и обединение от пет български фирми, гравитиращи около властта - "Промишлено строителство холдинг", зад което стоят фирми, свързани с Делян Пеевски и собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг".

Забележките на Брюксел са свързани с това, че избраният изпълнител договаря директно с привилегировани български и руски подизпълнители да станат подизпълнители на проекта като по този начин е ограничен достъпът на европейски фирми и има дискриминация.

Орешарски каза, че му е било обяснено, че при обявяването на поръчката за изпълнител на строежа са били следвани правилата при предишен избор на дизайнер на целия проект и тогава от ЕК не са имали възражения. Затова и сега бил избран същия подход. "Нужен е обаче по-добър юридически анализ. Ако има нарушения, ще вземем корективни мерки и ще работим в тясно сътрудничество с ЕС за отстраняване на проблемите", декларира премиерът.

Външният министър Кристиан Вигенин коментира, че позицията и критиката на ЕК относно "Южен поток" няма да бъдат пренебрегнати, аргументите на Брюксел ще бъдат проучени много внимателно и в "добронамерен и спокоен диалог" с ЕК ще се търсят решенията.

В същото време той обясни, че правителството смята, че изискванията на европейското законодателство са отчетени.

"Атака" обеща да застане зад гърба на правителството , за да се осъществи проектът "Южен поток". "По това дали ще бъде осъществен този мегапроект и АЕЦ "Белене" ще се съди за управлението ви като лошо управляващи или добре управляващи. Ако не станат тези два проекта, България отива при маймуните", заяви в пленарна зала депутатът от "Атака" Павел Шопов.

Поради започналата наказателна процедура срещу България заради проекта "Южен поток" страната ще загуби много пари, а строителният бизнес - много работа. Това казва Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България, цитиран от "Стандарт" в сряда.

По думите му между 80 и 100 български фирми имат договори за изпълнение по проекта.

Според Глосов "сега страната ни трябва да остане с твърда позиция и да покаже характер". Той защити проведената процедура за избор на строител на българското трасе, която по думите му била "по закон" и попита дали ако търгът е бил спечелен от западен консорциум е щяла да бъде същата реакцията на Брюксел.

Според предприемача само срещу България има наказателна процедура за проекта, въпреки че и други членки на ЕС са страни по него, защото "ние най-лесно се поддаваме на манипулации и се оставяме да ни управляват".

mediapool.bg