Кламер БГ - Бизнес новини: Орешарски и Алекперов обсъждат инвестицията на "Лукойл" у нас

Орешарски и Алекперов обсъждат инвестицията на "Лукойл" у нас

Бизнес

|
Ср, 23 Апр 2014г. 18:45ч.
Орешарски и Алекперов обсъждат инвестицията на "Лукойл" у нас

Премиерът Пламен Орешарски и президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов са обсъдили инвестицията от близо 1 млн. евро на руската петролна компания в Бургас. Двамата са се срещнали в Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба.

Вече трета година "Лукойл Нефтохим Бургас" изгражда комплекс за преработка на тежки отпадъци в рафинерията край Бургас.

Орешарски е приветствал разширяването на дейността на руската петролна компания у нас. По време на разговора му с Алекперов е била обсъдена и нормализацията на бизнес климата в България, както и мерките на кабинета за насърчаване на инвестициите, е посочено в съобщението.

През януари 2012 г. бургаската рафинерия подписа договора за изграждането на най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа с италианската компания Technip. Първият етап на проекта - изграждането на основна инсталация за хидрокрекинг на гудрон, както и спомагателни инсталации трябва да приключи в началото на 2015 г.

В изграждането на комплекса са ангажирани пряко 2000 души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3000, е посочено в правителственото съобщение.

Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществява от български фирми-подизпълнители, се казва още в съобщението на правителството.

Завършването и на следващия етап от проекта с изграждането на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност.

В света има само девет подобни действащи инсталации в шест страни - Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.

.

mediapool.bg