Кламер БГ - Бизнес новини: Орешарски запозна виетнамския бизнес с финансовата стабилност в България

Орешарски запозна виетнамския бизнес с финансовата стабилност в България

Бизнес

|
Вт, 08 Апр 2014г. 14:32ч.
Орешарски запозна виетнамския бизнес с финансовата стабилност в България

Премиерът Пламен Орешарски запозна виетнамския бизнес с добрата макроикономическа и финансова стабилност в България, ниските стойности на бюджетни дефицити и държавни дългове в целия ЕС, и БВП с ръст от 1 на сто за миналата година, което по думите му е добро постижение.

Орешарски откри българо-виетнамски бизнес форум в град Дананг в рамките на официалното си посещение в страната. Във форума участват над 20 български и 50 виетнамски фирми.

Премиерът припомни, че след период на по-ограничени търговски и икономически отношения през последното десетилетие, след българското членство в ЕС се наблюдава осезаемо активизиране на търговията между България и Виетнам, която през 2008 година достига пик със стокообмен за близо 100 млн. долара.

Той каза още, цитиран от БТА, че България има производствени традиции в електрониката, електроинженерството, химическата и фармацевтична промишленост, машиностроенето и припомни, че редица български компании имат опит с работа на азиатските пазари.

Според премиера българските фирми имат възможност да реализират съвместни проекти в сферата на производството на цигари и тютюневи изделия, в химическата промишленост и фармацията, както и да се включат в реализацията на приоритетни за Виетнам стопански начинания.

Пламен Орешарски каза още, че България отдава голямо значение на развитието и задълбочаването на отношенията си с Виетнам и свидетелство за това са редовните срещи на високо и най-високо равнище, периодичното провеждане на сесии на междуправителствените българо-виетнамски смесени комисии и двустранните бизнес форуми като днешния.

mediapool.bg