Кламер БГ - Бизнес новини: Орешарски договорил с Ердоган среща на транспортните ни министри

Орешарски договорил с Ердоган среща на транспортните ни министри

Бизнес

|
Съб, 08 Фев 2014г. 12:18ч.
Орешарски договорил с Ердоган среща на транспортните ни министри

Премиерът Пламен Орешарски е договорил с турския си колега Реджеп Ердоган среща между транспорртните министри на двете страни във връзка с проблема с таксите за превозвачите. Това съобщи в събота пред БНР самият министър-председател.

"По този въпрос се уточнихме, че ще има такава среща на съответните ресорни министри, които да потърсят решението. Уточнихме също, че в подходящ момент по-късно тази година ще насрочим и в София съвместното заседание на двата кабинета. Последният път се е състоял в Турция в предходния мандат. Така че надявам се на тази среща да бъдат дискутирани и други интересни и за двете страни въпроси", каза Орешарски.

По думите му двамата с Ердоган са обсъдили и предстоящето посещение на турския външен министър у нас, което бе отложено заради откриването на Олимпиадата в Сочи.

"Уточнихме също, че вероятно след предстоящите избори, както в Турция през март, така и след евроизборите при нас през май за Европейски парламент, ще насрочим в София съвместно заседание между двата кабинета. На това заседание ще се дискутират и други въпроси", каза Орешарски.

Той коментира и разговорът си с руския премиер Дмитрий Медведев, заявявайки, че е наблегнал на амбицията си за увеличаване на българския експорт към Русия.

"През април има заседание на смесената търговско-икономическа комисия с Русия, ще търсим подходяща дата за среща след това", добави Орешарски, уточнявайки, че не е обсъждал с Медведев темата "Южен поток".

Премиерът не спести и хвалебствия към организаторите на олимпийските игри без обаче да коментира гафа при излизането на българските олимпийци на парада, когато на терена бе прожектирана карта на България с включени към територията й Македония и Беломорието.

"Организацията беше безупречна. Мерките за сигурност бяха доста ненатрапчиви, макар че видимо си личаха засилените мерки за сигурност. Всичко беше перфектно", каза Орешарски, отбелязвайки, че "глобалните средства са не толкова в спортните обекти, колкото в инфраструктурата в Сочи и околността. Ако се погледне от тази гледна точка, целите са постигнати още сега".

mediapool.bg