Кламер БГ - Бизнес новини: Орешарски: Друг инструмент ще замени ВЕИ-таксата, ако съдът я отмени

Орешарски: Друг инструмент ще замени ВЕИ-таксата, ако съдът я отмени

Бизнес

|
Ср, 15 Ян 2014г. 16:23ч.
Орешарски: Друг инструмент ще замени ВЕИ-таксата, ако съдът я отмени

Правителството ще обмисли друг инструмент, с който да постигне същия ефект, ако Конституционният съд отмени въведената от началото на 2014 г. такса от 20 процента върху приходите на слънчеви и вятърни централи от продадената им по преференциални цени енергия. Това коментира в сряда пред журналисти премиерът Пламен Орешарски, попитан какво очаква след като в понеделник президентът Росен Плевнелиев поиска от Конституционния съд (КС) да обяви таксата за противоконституционна.

Според държавния глава приетата от парламента такса няма обосновка, не е съгласувана с бизнеса, не е ясно за какво ще се изразходват приходите от нея, които се очаква през 2014 да са 150 млн. лв. и понеже се налага само за част от производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) тя противоречи на принципите за равнопоставеност на бизнеса. Освен това срещу събираните суми държавата не предлага никакви услуги, което е задължително при събиране на такси, посочва президентът.

Право на КС е да прецени и не искам по никакъв начин да влияя на тяхното решение, чрез мои изявления, каза премиерът. Той обаче отново подкрепи таксата с аргумента, че близо половината европейски страни са въвели различни аналогични такси или инструменти със сходен ефект. В някои страни има директно сваляне на цените, по които се изкупува зелената енергия, като в повечето случаи намалението е повече от 20 на сто, каза Орешарски.

"С това искам да подскажа, че ако тази такса бъде отменена, ще помислим веднага за друг инструмент е еквивалентен, който да постигне същия краен ефект", допълни министър-председателят, без да уточни обаче какъв е очакваният ефект.

Въпреки че слънчевите и вятърните централи бяха задължени да предоставят на държавата 20 процента от приходите си, още не е ясно какво ще се прави с тези пари. Лансираните версии са за енергийни помощи за социално слаби, за "Националната електрическа компания", за да си покрива разходите за изкупуването на зелената енергия на по-високите цени, както и за буфер в бюджета. Сред твърденията бе дори, че с тези средства ще се финансира ново поевтиняване на тока, след като такова бе реализирано на три пъти през миналата година.

Явно е обаче, че държавата не възнамерява да се откаже от опитите да намали приходите на соларните и вятърните централи, които вече се оплакаха, че с новата такса се изземат около 43 процента от приходите им. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обаче посочи, че тъй като таксата ще им се признава за разход, реално производителите на ток от слънце и вятър щели да намалят дължимия си корпоративен данък.

Коментирайки последното поевтиняване на тока за бита и фирмите от регулирания пазар от 1 януари 2014 г., Орешарски каза, че е бил информиран за намаляването на нормативно признатите загуби на електроразпределителните предприятия до равнища, сходни с тези на съседните страни в региона.

Мисля, че това е доста рационален подход, каза той. Докато ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", които са собственици на разпределителната мрежа, се оплакаха, че с орязаните им от държавния регулатор разходи, за да поевтинее токът от август 2013 г., не могат да поддържат мрежите си и да инвестират в намаляването на загубите им, които административно бяха орязани от около 15 на сто в началото на миналата година на 8-9 процента сега.

За ново понижаване на цената Орешарски каза, че теоретично е възможно, но дали това ще стане практически зависи от предприеманите мерки за стабилизиране на енергетиката. За пример той даде възстановяването на износа на ток.

mediapool.bg