Кламер БГ - Бизнес новини: Оператори спорят с "Виваком" заради 25% поскъпване на каналната мрежа

Оператори спорят с "Виваком" заради 25% поскъпване на каналната мрежа

Бизнес

|
Пет, 17 Март 2023г. 17:29ч.
Оператори спорят с "Виваком" заради 25% поскъпване на каналната мрежа

Оператори спорят с

Осем доставчици на телевизия и интернет са в спор с "Виваком" заради повишаване с 25 процента на цените за ползване на каналната мрежа на телекома, която споделят операторите за полагане на своите кабели за пренос на сигнала до своите потребители. Те са поискали съдействие от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за разрешаване на въпроса с въведената от "Виваком" индексация на цените за достъп и съвместно ползване на каналната мрежа.

Тази такса влиза и в цената на услугите на операторите до крайните потребители. Поради това "производството по постъпилите искания е от първостепенно значение за осигуряването на достъпни цени на електронни съобщителни услуги", заявиха от КРС.

Регулаторът миналата седмица сформира специална комисия, която събира становища по казуса.

Тя ще проверява дали "Виваком" е спазил методиката на КРС за начина за разпределяне на разходите при определяне на цените за достъп и ползване на каналната мрежа. Докато регулаторът не излезе с решение, "Виваком" няма право да прекрати достъпа на предприятия, които отказват да плащат оспорваното от тях увеличение на цената, посочват от КРС.

Главният изпълнителен директор на "Виваком" Николай Андреев коментира пред Mediapool, че въведеното от 1 януари 2023 г. поскъпване на каналната мрежа "отразява единствено увеличените нива на цените в разходната структура на услугата". Той уверява, че новата тарифа е направена по методиката на КРС и е в пълно съответствие с общите условия, приложими към вече подписаните с операторите договори за достъп до канална мрежа.

Андреев също така заяви, че това е първото от 2011 г. като абсолютна стойност увеличение на цените за ползване на каналната мрежа на "Виваком", въпреки повишаващите се в този период разходите за поддръжка на инфраструктурата.

"Корекцията на цените е дори с процент по-ниска от натрупаната инфлация за двегодишния период. Oфициално публикуваните данни сочат, че за периода 2021-2022 г. разходите за горива са се увеличили с 44%, ръстът на средната работна заплата и на минималната работна заплата са съответно 32% и 28%. Въпреки че имахме възможност да направим индексационно увеличение още миналата година, такова не беше направено, но текущата икономическа обстановка наложи да предприемем тази стъпка през настоящата година и да определим индексация в размер до около 25%", заяви директорът на "Виваком".

Той допълни, че няма разлика в цените за ползване на каналната мрежа в зависимост от големината на операторите. "Всички условия, включително ценовите условия, са еднакви за всички ползватели на каналната мрежа на "Виваком". Разбира се, като във всяка търговска сделка, могат да бъдат прилагани допълнително различни търговски отстъпки на базата на обем, период или обхват на договорите", каза още Андреев.

От телекома обясняват също така, че увеличението на тарифата за каналната мрежа е било обявено пред всички негови контрагенти още през декември по надлежния ред.

Повишение на цената за ползване на каналите за кабели обаче е съществено и, както КРС отбелязва, това би довело до повишаване на цените на малките оператори, които на места фактически са конкуренти на "Виваком" в разпространението на интернет и телевизия. Като голям доставчик и собственик на каналната мрежа, телекомът реално би могъл да си позволи да поддържа по-ниски цени от тези на малките доставчици на телевизия и интернет. Поскъпването на техните услуги би могло да ги постави в неизгодна позиция и да има отлив на техни клиенти към по-евтиния като тарифи "Виваком".

Според Андреев подобно твърдение "категорично не е вярно". "Чрез индексирането на цените "Виваком" цели единствено да ограничи неблагоприятните последствия от натрупаното повишение на цената в разходната структура на услугата", заяви той пред Mediapool.

В същото време обаче е факт, че телекомът през 2021 г. подписа сделки за придобиване на пет силни регионални доставчика на телевизия и интернет. Четири от тях дори бяха одобрени от Комисията за защита на конкуренцията – за русенския доставчик на интернет и телевизия в Североизточна България "Нетуоркс-България", много добре развития софийски оператор Net1, също софийската ComNet и пловдивската N3. За великотърновския регионален оператор "Телнет" обаче миналата година антимонополната комисия реши да направи задълбочено проучване как сделката ще се отрази на пазара. То още не е приключило, но целта на придобиването и на петте компания със сигурност не са активите, а потребителите им.

Андреев уточни, че всъщност от тези сделки приключени са само тези за софийската Net1 и за пловдивската N3 и те вече са част от "Виваком". Останалите две не са финализирани заради обжалвания, а за "Телнет" още няма произнасяне на КЗК.

Макар от компанията да отричат да са монополист на телекомуникационния пазар, тя има доминираща роля на него.

mediapool.bg