Кламер БГ - Бизнес новини: Опасно близки: Ресторантьорите и властта (видео)

Опасно близки: Ресторантьорите и властта (видео)

Бизнес

|
Съб, 18 Ноем 2023г. 09:31ч.
Опасно близки: Ресторантьорите и властта (видео)

Опасно близки: Ресторантьорите и властта (видео)

При управлението на ГЕРБ, с личното разпореждане на Бойко Борисов, ресторантьорският бранш получи подарък от държавата, който разби системата на ДДС в България – намалена на 9% данъчна ставка.

Официалният аргумент беше решението на властите тогава да затворят заведенията заради неочакваната за целия свят пандемия от Covid-19. Всъщност, искането на бранша да получи по-ниско облагане се появи преди здравната криза, а тя се оказа само удобен повод за издействане на поправката.

Три години по-късно браншът иска да запази подаръка от Бойко Борисов за постоянно. На своя страна заведенията имат и думата на Делян Пеевски, както и на други партии в парламента.

Държавата винаги е имала трудности да упражни необходимия контрол върху заведенията. Третото правителство на ГЕРБ не успя да наложи затягането на контрола върху касовите апарати. И до днес НАП продължавата да смята ресторантьорите за един от най-сивите сектори в държавата, а годишната загуба на приходите от ДДС заради намалената ставка на бранша е 309 млн. лв., съобщи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Убедителни данни за изсветляване обаче няма.

Защо точно ресторантьорският бизнес е сред най-толелираните в държавата и колко силни са опасно близките връзки на сектора с всяка власт, вижте във видеото:

mediapool.bg