Кламер БГ - Бизнес новини: Омбудсманът обеща да разнищи "крепостното" третиране на работниците в Бобов дол

Омбудсманът обеща да разнищи "крепостното" третиране на работниците в Бобов дол

Бизнес

|
Ср, 28 Май 2014г. 13:00ч.
Омбудсманът обеща да разнищи "крепостното" третиране на работниците в Бобов дол

Омбудсманът Константин Пенчев се зарече да разнищи докрай фрапиращия случай на натиск върху работниците в мини Бобов дол да гласуват в полза на БСП и след това унизителното им третиране с купоните за храна, които имат право да използват само в единствения магазин на наемателя на мината, а пък в магазина няма нищо.

Константин Пенчев заяви пред Нова телевизия, че е самосезирал след репортажите и записите на телевизията за натиска върху работниците и трагедията с празния магазин. Той се е обърнал към Главната инспекция по труда, която от своя страна започна проверки за спазване на трудовото законодателство в мините в Бобов дол.

"Видяхме едно фрапантно нарушение. Работодателят не е феодал и не може по този начин да унижава хората. На тях трябва да им помогнат държавните институции”, заяви Пенчев.

"Аз ще искам отговор от Инспекцията по труда и ако той не ме удовлетвори, съм назначил цяла комисия да провери случая. Ще продължа да разследвам, ще сезирам и други органи. Този случай няма да бъде оставен така и накрая ще изляза със становище”, каза още омбудсманът.

"Ние говорим за задкулисие в политиката, но още по-голямо е задкулисието в икономиката. От 25 години от някъде се появяват "преуспели” личности, които се ползват от комфорта на всяко правителство”, заяви Константин Пенчев, като в случая имаше предвид наемателя на мини Бобов дол Христо Ковачки и положението на над 2300 работници в предприятието.

mediapool.bg