Кламер БГ - Бизнес новини: Около 44% смятат погрешно, че лихвата по ипотеката е фиксирана

Около 44% смятат погрешно, че лихвата по ипотеката е фиксирана

Бизнес

|
Вт, 15 Апр 2014г. 13:24ч.
Около 44% смятат погрешно, че лихвата по ипотеката е фиксирана

Около 44% от хората смятат, че лихвата по ипотечните заеми е фиксирана за целия срок на погасяване, което е не е вярно. Това показва проучване за ипотечните кредити сред близо 1400 потребители на сайта "Моите пари".

На практика клиентите на банките не познават начина на формиране на лихвата по ипотечните кредити, коментира Иван Стойков, старши анализатор и оперативен директор на "Моите пари".

Само 23 на сто от хората с ипотека отчитат, че годишният процент на разходите е най-важния показател.

Промените в Закона за потребителския кредит, приети на 9 април няма да повлияят на една трета от анкетираните, ползващи жилищен ипотечен кредит. Те не планират рефинансиране или нямат възможност да го направят.

Въпреки отпадането на таксата, при рефинансиране на ипотеката е важно да се предвидят всички останали разходи от новата кредитираща институция, посочи Стойков.

Условията за теглене на заем за хората с по-добри финанси ще се подобрят. Младите хора с добри доходи ще могат по-лесно да си позволят ипотечен кредит, смята Стойков.

С падането на наказателните такси ще има клиенти, които бързо ще си върнат заемите. Много е вероятно обаче те да теглят отново кредит, при новите условия, посочи той.

mediapool.bg