Кламер БГ - Бизнес новини: Общински проекти за 2 млрд. лв. в битка за шест пъти по-малко държавни пари

Общински проекти за 2 млрд. лв. в битка за шест пъти по-малко държавни пари

Бизнес

|
Пон, 27 Ян 2014г. 16:17ч.
Общински проекти за 2 млрд. лв. в битка за шест пъти по-малко държавни пари

Общински проекти с близо шест пъти по-голяма стойност от наличния бюджет влизат в битка за финансиране от новата държавна инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Постъпилите проектни предложения са 1050 на обща стойност 1.943 милиарда лева при предвидени 350 млн. лв. за местната власт, съобщи Министерството на финансите в понеделник.

"Списъкът с обобщената информация от апликационните форми е 113 страници, това е впечатляващо", е заявил финансовият министър Петър Чобанов по време на първото заседание на Междуведомствения съвет, който ще ги оценява. Чобанов е председател на органа.

Бюджетът на новата инвестиционна програма е 500 млн. лв. за тази година, от които 350 млн. лв. са предвидени за общините, а останалите – за държавните ведомства.

Областните управители са предали проектите в Министерството на финансите в събота и държавните чиновници са работили извънредно, за да може работата по оценката им да започне максимално бързо, е посочено в съобщението.

Проектите се оценяват по 11 критерия от съвет от шестима министри плюс председателя на сдружението на общините Тодор Попов. Плановете са в началото на февруари да има списък с първите одобрени за финансиране проекти, за да може да започне тяхната реализация напролет, по думите на финансовия министър.

"Задачата ни е да постигнем синергия при реализирането на проектите на местната и централната власт, така че да има устойчиво развитие на регионите и да се намалят дисбалансите между тях", е заявил още министър Чобанов по време на съвета, цитиран от пресцентъра си.

Всички проектни предложения трябва да имат регионално или общинско значение. Реализирането им трябва да бъде насочено към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи, е припомнил Чобанов.

Подадените проектни предложения за близо 2 млрд. лв. показват, че местната власт има огромна нужда от средства. Кметове обявиха, че кандидатстват основно с проекти за ремонт на улици, нови детски градини, площадки. Има проекти и за изграждане инфраструктурата на икономически зони.

mediapool.bg