Кламер БГ - Бизнес новини: Общините ще трябва да платят 129 млн. лв. за размразяване на парите по "Околна среда"

Общините ще трябва да платят 129 млн. лв. за размразяване на парите по "Околна среда"

Бизнес

|
Вт, 22 Апр 2014г. 20:00ч.
Общините ще трябва да платят 129 млн. лв. за размразяване на парите по "Околна среда"

След като през ноември Брюксел спря плащанията по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) заради нередности при обществените поръчки, от март и националният бюджет не превежда средства по европроектите, съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова във вторник.

В опит да размрази плащанията управляващия орган на ОПОС е наложил финансови корекции за 180 млн. лв. на 87 общини и държавни ведомства, сред които е и самото Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Това предизвика шок и ужас сред кметовете. Причината е, че вместо очакваната плоска финансова корекция за цялата екопрограма, която да се поеме от държавния бюджет, местните власти бяха изненадани с индивидуални финансови санкции без право на възражения.

"Действа законът на джунглата. Това е национална катастрофа. Пълен хаос". Това бяха част от коментарите на засегнати кметове, които участваха в поисканата спешно среща с ръководството на МОСВ. Кметът на Мездра Иван Аспарухов сравни ситуацията с наводненията от 2005-2006 г., когато редица общини останаха под вода, а държавата осем месеца търси кой е виновен. Накрая сметката беше платена от хората, така ще стане и сега, прогнозира той.

Целта е да възстановим плащанията колкото се може по-бързо и загубите да бъдат минимални, каза министър Михайлова. Тя определи ситуацията като "критична". Според нея е изключително важно проектите за водните цикли на градовете и регионалните депа да бъдат довършени, защото ни заплашват и дела в Европейския съд. Първото, за депата, вече е внесено в съда, като до края на годината се очаква да има решение, което няма да е в полза на България.

В същото време не е ясно дали европарите ще бъдат размразени в края на май, каквито са очакванията. Еврокомисията трябва да излезе с решение на 27 май. То може да бъде както за размразяване, така и за окончателно спиране на програмата.

За разлика от края на миналата година, когато обещаваше парите да бъдат пуснати отново до края на март, този път министър Михайлова не пое никакъв ангажимент.

Призивът обаче беше общините и фирмите да не спират работа, тъй като плащанията към тях ще бъдат направени със задна дата.

Две трети от обществените поръчки с нарушения

Две трети от обществените поръчки на проверените 239 договора в периода 2010 – 2013 г. са с установени нередности. Нарушения са открити при 149 договора. Те са на 87 общини, национални паркове, изпълнителни агенции на подчинение на МОСВ и дори на самото министерство, каза Искра Михайлова. Тя категорично отрече да има политически момент при налагането на финансовите корекции.

Тези поръчки са проверени за пет основни нарушения. При 10 от случаите има смесване на критериите при възлагане на обществените поръчки, при 13 има намаляване на сроковете за оферти, 12 са с ограничителни изисквания към участниците, при 40 случая е имало неравноправно третиране на кандидатите, 32 поръчки са били с неясна методика на оценяване, посочи Михайлова. Според нея става въпрос за проблем на системите за контрол и управление на оперативната програма.

Грешките са системни, но ще плащат общините

Грешките са системни, но ще плащат общините, докато държавните органи не поемат никаква отговорност, въпреки че обществените поръчки са минали на предварителен контрол през управляващия орган на ОПОС, контрира Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ.

Сдружението на общините е притеснено от подхода за налагане на санкциите, защото не са спазени нормативните изисквания. Местната власт не е имала право на възражение, каквато е процедурата. Кметовете са получили писма от по три реда без обяснения, каза кметът на Габрово Таня Христова.

Екоминистърът обеща общините да получат допълнителни писма с аргументи за наложените санкции. Според Михайлова има група общини, които имат основание да претендират за отмяна на финансовите корекции. Това са тези, чиито поръчки са били обжалвани и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховният административен съд (ВАС) са се произнесли в тяхна полза. Михайлова обеща, че ще се съобрази със съдебните решения.

Неплатими санкции

Наложените санкции са неплатими и невъзстановими, каза Гинка Чавдарова. Причината е, че има случаи, когато те са по-големи от годишния бюджет на общината.

Към момента с най-голяма финансова санкция е Костинброд - над 23.7 млн. лв. които са два пъти повече спрямо годишния бюджет на общината. Кметът на Костинброд Милен Димитров е от ГЕРБ, а общината изпълнява воден проект за близо 100 млн. лв.

Община Габрово, чийто кмет също е от ГЕРБ, има шест наложени санкции за общо над 12 млн. лв. На практика няма договор, който да не е санкциониран, като почти всички са минали през съда, отбеляза кметът Таня Христова.

В подобна ситуация е и Столична община със седем наложени санкции за общо 6.6 млн. лв. Ще представим решенията на КЗК и ВАС и имаме уверението, че санкциите ще отпаднат, каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Община Ботевград има наложена санкция за близо 4.5 млн. лв., която вече е оспорила. Кметът Георги Георгиев заяви, че има писмо от управляващия орган по ОПОС, че всичко по поръчките е наред и сега е неприятно изненадан. Ако не ни бъде отменена, спираме проекта и пречиствателна станция няма да има, закани се Георгиев. Според него няма община, която да може да плати и 100 000 лв. санкция.

Сред наказаните общини има и управлявани от ДПС и БСП. На Момчилград санкцията е от близо 6 млн. лв.; на Кубрат - 3.6 млн. лв. Двете общини с годишни бюджети от около 10 млн. лв. се управляват от ДПС.

Община Кърджали също е санкционирана с близо половин милион лева. "Това е необяснимо за нас, защото всички процедури са съгласувани с управляващия орган на програмата", коментира Хасан Азис пред Mediapool.

Община Враца, където кметът Николай Иванов, беше подкрепен от БСП, има наложени санкции за близо 5 млн. лв. "Това е непосилна тежест за всяка една община, независимо дали е малка или голяма", каза инж. Иванов пред Mediapool.

Без споделена отговорност

Сдружението на общините настоява за споделяне на отговорността между държавата и местната власт, особено при процедурите, минали през предварителен контрол.

Министър Искра Михайлова беше на същата позиция, но даде да се разбере, че това не зависи само от нея. Редно е и Министерството на финансите, на чието подчинение е агенция "Одит на средствата от ЕС", да си каже думата.

Екоминистърът и общините заявиха, че предстои среща с премиера Пламен Орешарски и финансовия министър. Засега от ведомството на Петър Чобанов мълчат и не отговарят на въпросите на Mediapool. "Плащаме според възможностите на бюджета", беше лаконичният коментар на Петър Чобанов пред Mediapool миналата сряда.

Ако решението с наложените финансови корекции не бъде променено, последствията за някои общини ще бъдат "повече от катастрофални", прогнозира Емил Савов, зам.-изпълнителен директор на НСОРБ.

mediapool.bg