Кламер БГ - Бизнес новини: Общините с най-много проекти за икономическо развитие

Общините с най-много проекти за икономическо развитие

Бизнес

|
Четв, 30 Ян 2014г. 17:26ч.
Общините с най-много проекти за икономическо развитие

Нови 50 общински проекта за над 250 млн. лева са постъпили за финансиране от държавната програма "Растеж и региони". Така общият брой на предложенията на местната власт достигна 1100 за близо 2.2 млрд. лв., съобщи Министерството на финансите.

Това е над шест пъти повече от разполагаемия бюджет от 350 млн. лв.

С най-голяма стойност за проектите за сектори, подкрепящи социално-икономическото развитие, които възлизат на над 521 млн. лв., е посочено в съобщението на финансите.

Проектите за ремонт на улици и общински пътища са за близо 486 млн. лв., следвани от тези за ремонт на социална и културна инфраструктура за близо 400 млн. лв., а за ВиК сектора и управлението на отпадъците – над 377 млн. лв.

Част от общинските проекти ще се изпълняват в рамките на две години.

Очаква се в следващата седмица правителството да одобри първите списъци с проектите, които ще получат финансиране.

Междуведомственият съвет е решил одобрените проекти да получат авансово 30% от сумата на проекта. Последващите плащания ще се извършат на база на представени разходооправдателни документи от общините, е посочено в съобщението на финансовото министерство.

Министър Чобанов е посочил, че програмите на централната администрация, които ще бъдат финансирани чрез държавния фонд, ще бъдат в синхрон с одобрените общински проекти с цел оптимално оползотворяване на ресурса и постигане на осезаемо за хората развитие.

mediapool.bg