Кламер БГ - Бизнес новини: Общините подадоха проекти за 13-пъти повече пари в инвестиционното министерство

Общините подадоха проекти за 13-пъти повече пари в инвестиционното министерство

Бизнес

|
Ср, 09 Апр 2014г. 20:00ч.
Общините подадоха проекти за 13-пъти повече пари в инвестиционното министерство

Общо 237 проектни предложения за близо 78.5 млн. лв. подадоха общините са финансиране от Министерството на инвестиционното проектиране, съобщиха от ведомството на министър Иван Данов.

Сумата е над 13 пъти повече от ресурса от 5.9 млн. лв., който получи инвестиционното министерство по линия на публичната инвестиционна програма (ПИП)„Растеж и развитие на регионите“.

По този начин общините подобриха рекорда си, когато кандидатстваха за пари директно от ПИП. Тогава общините подадоха проекти за близо 2 млрд. лв., като правителството одобри за 289 млн. лв.

Според условията на инвестиционното министерство всяка община можеше да кандидатства с проекти на стойност между 150 хил. и 450 хил. лв. за ремонт на паркове, градинки, улици, тротоари, детски площадки, ВиК мрежи, осветление, както и за ремонт на социални домове за възрастни, деца и хора в неравностойно положение.

Допустими бяха и проекти за обновяване на паметници, за туристически обекти, за подпомагане на развитието на семейния и екотуризъм, включително изграждане на екопътеки. Условието е всеки проект да се изпълни за максимум 3 месеца.

Неотдавна зам.-министърът на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов обеща пред Mediapoolв комисията, която оценява проектите да има представител и на Националното сдружение на общините, за да може и местната власт да има свой представител.

Към момента единствено Министерството на регионалното развитие не е обявило за кои общински проекти ще отидат отпуснатите му 20 млн. лв. за борба с безводието.

mediapool.bg