Кламер БГ - Бизнес новини: Обществени поръчки нанесли щети за 5 млн. лв. от началото на годината

Обществени поръчки нанесли щети за 5 млн. лв. от началото на годината

Бизнес

|
Четв, 10 Апр 2014г. 20:23ч.
Обществени поръчки нанесли щети за 5 млн. лв. от началото на годината

Вреди за 4.987 млн. лв. са нанесли на държавата приз първото тримесечие на 2014 г. неправилно проведени обществени поръчки или въобще непроведени такива, сочи доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, публикуван в четвъртък. По-голямата част от щетите – 4.1 млн. лв., се падат на скандалното дружество "Напоителни системи", което е на Министерството на земеделието и храните и от години в него уж ще се правят реформи, но продължават проблемите с рязане на съоръжения за скрап срещу жълти стотинки и с неплатени заплати.

От общо 128 проверки в институции, общини, здравни и образователни заведения и компании са установени 102 случая на непроведени или неправилно проведени обществени поръчки на обща стойност 32.6 млн. лв. Съставени са общо 624 акта за административни нарушения и 4 акта за начет.

Инспекторите са установили също вреди за 599 хил. лв. във фонд "Научни изследвания", където са съставени два от актовете за начет. Вредите във ВиК-Варна са за 152.9 хил. лв., в община Сливница - за 49 хил. лв., се вижда от отчета на институцията за времето от януари до март.

Инспекцията е преценила, че "ЕВН

България електроразпределение"

е провело неоснователно или не е провело обществени поръчки за 5.6 млн. лв., а Енерго Про Мрежи" - за 5.6 млн. лв. И в двата случая не са установени вреди.

Общо 77 от инспекциите са по сигнали, а 51 - планови. Част от плана са проверките на електроразпределителните дружества, лечебните заведения, териториални поделения на НОИ, ВиК дружества.

mediapool.bg