Кламер БГ - Бизнес новини: Образование и здравеопазване бавят разпределението на европарите

Образование и здравеопазване бавят разпределението на европарите

Бизнес

|
Ср, 26 Фев 2014г. 17:58ч.
Образование и здравеопазване бавят разпределението на европарите

Образованието и здравеопазването са причина все още да няма ясно финансово разпределение на европейските средства от над 7.4 млрд. евро по оперативните програми в следващите седем години. Причината е, че двете министерства не могат да кажат колко болници и училища ще бъдат закрити при провеждането на исканата от Брюксел реформа, за да получат еврофинансиране. Това стана ясно в сряда при последното публично обсъждане на Споразумението за партньорство 2014-2020 г.

Всички очакваха да бъде показано финансовото разпределение на евросредствата, но това не се случи. Така министри и зам.-министри четяха предварително написани листчета с общи положения по ресорните им програми, докато в същото време обясняваха как вкарват високите технологии в училище и е-управление за бизнеса и хората. Единствено министърът на транспорта Данаил Папазов и представителят на земеделското министерство Светлана Александрова представиха бюджетите и разпределението на средствата по ресорните им програми.

Отложен старт

Финансовото разпределение на средствата е било планирано да бъде одобрено на оперативно заседание на правителството в сряда, но вместо това на редовното заседание е взето решение за удължаване на сроковете за изпълнение на предварителните условия, които са задължителни за усвояването на евросредствата.

Въпреки че според първоначалния план по-голямата част от условията трябваше да бъдат изпълнени до края на 2013 г., сега новите срокове се удължават до 2015 г. и дори за последния възможен момент – 2016 г. Това се отнася за одобряването на стратегиите за ВиК сектора, образованието, за интелигентна специализация, здравеопазването, както и приемането на промени в редица закони свързани с тях, както и този за училищното образование, който се влачи от времето на тройната коалиция.

На последните преговори в Брюксел миналата седмица българските власти са обещали да представят ясен план за действие за тези сектори, за да може Еврокомисията да ни пусне да усвояваме парите под условие до 2016 г. Ако не ги изпълним дотогава, средствата по програмите за тези сектори ще бъдат спрени.

Еврочиновниците са останали недоволни от факта, че България отново е отишла на срещата неподготвена – "с празни таблици", както се изрази правителствен източник. Брюксел е очаквал да види финалното разпределение на 7.4 млрд. евро до 2020 г., но това не се е случило.

Така финансовото разпределение на парите ще стане ясно в края на март, когато правителството ще одобри Споразумението за партньорство, стана ясно от изказването на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Транспорт и метро са големите печеливши

Оперативна програма "Транспорт" е най-големият печеливш от новото разпределение на парите по оперативните програми. Брюксел ясно е заявил, че няма да одобри споразумението за партньорство, ако бюджетът на програмата бъде по-нисък от този програмен период – 2 млрд. евро, както и че държи "най-успешния европроект в целия ЕС" – метрото да получи пълно финансиране, разказаха правителствени източници, участвали в срещите в Брюксел.

Така бюджетът на "Транспорт" е вдигнат на 2.1 млрд. евро, заедно с резерва и националното съфинансиране, което е повече с 350 млн. лв. спрямо първоначалните разчети.

Софийското метро пък получава исканите 343 млн. евро, при първоначално обявени 200 млн. евро, казаха от оперативната програма пред Mediapool. С тези пари ще се строи най-трудният участък от третия лъч на метрото в центъра на София и ще се купи подвижен състав.

Пътищата и железопътните магистрали си разделят по равно по 673.3 млн. евро, съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов. Това са средствата без резерва от 5%, който се отпуска при изпълнението на определени условия след 2018 г.

За въвеждането на информационно-комуникационни технологии в корабоплаването и въздухоплаването са предвидени 77.4 млн. евро.

"Човешки ресурси" също с повишен бюджет

Другата програма, по която Еврокомисията настоява да няма намаляване на парите през този програмен период, засяга мерките за заетост по оперативна програма "Човешки ресурси". Причината е, че една от ключовите цели на ЕС е борбата с безработицата и бедността.

Първоначално по тази програма бяха заделени скромните 707 млн. евро, без съфинансирането и резерва, при малко над 1 млрд. евро през изминалия програмен период. Намалението на средствата дойде заради новата проглама "Наука и образование", към която Брюксел има резерви основно заради липсата на административен опит.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова, която отговаря за програмата, обаче не посочи какъв е новият бюджет. Причината е, че Министерството на образованието все още не е представило план, колко училища ще бъдат закрити до 2016 г.

mediapool.bg