Кламер БГ - Бизнес новини: Оборотът на фондовата борса е нараснал с над 76% през изминалата година

Оборотът на фондовата борса е нараснал с над 76% през изминалата година

Бизнес

|
Четв, 09 Ян 2014г. 14:14ч.
Оборотът на фондовата борса е нараснал с над 76% през изминалата година

С над 76% е нараснал оборотът на Българската фондова борса (БФБ) през изминалата година спрямо 2012 г. Това отчете ръководството на борсата в четвъртък.

Това е добра новина за икономиката на страната и предстоящият втори опит за продажба на 50.0542% от капитала на БФБ-София.

Преди дни бившият премиер Иван Костов отбеляза, че единственото положително нещо в икономиката е "забележителният подем", който беше направен на българската борса през миналата година, който, ако продължи, "нещата ще започнат да изглеждат малко по по-друг начин". Според Костов това означава, че има възстановяване на стойността на капитала, която беше загубена вследствие на кризата от 2008 - 2009 г.

Оборотът на регулирания пазар на борсата е бил над 1.52 милиарда лева през изминалата година. Една трета от него е реализиран чрез Корпоративна търговска банка (КТБ), управлявана от Цветан Василев.

Това стана ясно при награждаването на най-добрите инвестиционни посредници за 2013 г. Церемонията се провежда за 13-ти път.

Вторият инвестиционен посредник, реализирал най-висок оборот след КТБ, е "Уникредит Булбанк" – над 494 млн. лв. Трети е акционерното дружество "Капман" с над 171.4 млн. лв.

"Карол" е компанията, сключила най-много сделки на борсата - 42 042, които възлизат на над 24% от общия брой сделки на регулирания пазар. Втори са "Елана Трейдинг" със сключени 20 438 сделки, а трети - "БенчМарк Финанс" - със 15 349 сделки.

"БенчМарк Финанс" беше отличен и като емитентът с най-значим принос за развитието на капиталовия пазар за изминалата година.

В категорията "Инвестиционен посредник с най-значим принос за развитието на капиталовия пазар през 2013 г." бяха отличени дружествата "Спиди" и "Елана Агрокредит".

mediapool.bg