Кламер БГ - Бизнес новини: ОЛАФ: Разследващите в България работят по-активно по делата за евроизмами

ОЛАФ: Разследващите в България работят по-активно по делата за евроизмами

Бизнес

|
Вт, 29 Апр 2014г. 18:31ч.
ОЛАФ: Разследващите в България работят по-активно по делата за евроизмами

Българските разследващите органи все по-активно изпълняват препоръките на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, става ясно от годишния й доклад, представен във вторник от шефа на институцията Джовани Кеслер.

Според огласените данни от 27 случая на финансиране, по които са били отправени препоръки към България миналата година, по 10 вече има повдигнати обвинения. В доклада обаче липсва подреждане по брой активни разследвания в отделните страни, което не дава възможност да се разбере дали страната ни все още държи непрестижното първенство, което трайно си спечели още през 2008 г., предаде БНР.

Представената статистика за мерките, произтекли от разследванията и препоръките на ОЛАФ, показва, че по 56 на сто от случаите в България има последствия при средно 54 на сто в Евросъюза. Осем от 27-те български случая са били прекратени. От ОЛАФ отчитат още, че по 7 случая у нас продължават следствените действия, а по 2 не са предприети никакви мерки.

"Доста съм доволен от настоящото равнище на сътрудничество с българските власти", коментира по време на представянето на доклада Кеслер, цитиран от БТА. По думите му ОЛАФ не само получава информация от българската дирекция АФКОС в МВР, както и от прокуратурата, но и "те ни изпращат и искания или предложения да откриваме разследвания – това най-малкото е показателно за тяхната воля".

През 2013-а българските власти са докладвали на ОЛАФ 3 случая на евентуални злоупотреби и измами с еврофондове. Броят на тези подадени информации според доклада е показателен за степента на сътрудничество със службата – от Германия например те са били 38, има и страни, които не са подали нито един сигнал.

Като цяло ОЛАФ отчита 253 започнали и 293 приключили разследвания през миналата година. За над 400 милиона евро неправомерно използвани европейски средства са били издадени препоръки за възстановяване в евробюджета.

Шефът на ОЛАФ коментира още, че подвеждащо и погрешно е случаите, които службата разследва, да бъдат определяни като "български" или "германски", защото повечето са транснационални. Като пример той посочи разследванията за злоупотреби със средства от земеделските или от структурните фондове, познати като "български".

"Те не са точно български и големият и известен пример е случаят със САПАРД. Това беше класически случай на измама от български предприемач със средства от ЕС, ползвал надписани фактури, издадени от дружество с регистрация в Германия. Всеки би определил този случай като "българска измама", което би било вярно само отчасти", посочи генералният директор на ОЛАФ.

От доклада на Европейската служба за борба с измамите става ясно още, че през м.г. тя е успяла да извърши повече на брой и по-кратки разследвания. ОЛАФ е препоръчала възстановяването на 402.8 милиона евро в полза на бюджета на ЕС. Тези средства ще бъдат насочени към финансирането на други проекти.

Докладът отчита, че през 2013 г. службата е получила най-големия брой сведения досега, които могат да доведат до разследване - 1294 или с 35 процента повече, отколкото преди пет години. Образуваните през миналата година разследвания са били 253 – увеличение с над 58% в сравнение с 2009 г. През миналата година са били приключени 293 разследвания. Издадени са 353 препоръки за предприемането на финансови, съдебни, административни и дисциплинарни последващи действия от страна на компетентните органи.

mediapool.bg