Кламер БГ - Бизнес новини: Няма да се дават европари за лимузини, а за къщи за гости и ферми

Няма да се дават европари за лимузини, а за къщи за гости и ферми

Бизнес

|
Четв, 22 Май 2014г. 14:11ч.
Няма да се дават европари за лимузини, а за къщи за гости и ферми

Изграждането на къщи за гости и ваканционни комплекси, вместо закупуването на лимузини, ще финансира Държавен фонд "Земеделие" по мерките за бизнес и туризъм в селата. Това показват първите одобрени 148 проекта за над 49 млн. лв. По двете мерки 311 и 312 с бюджет от 140 млн. лева бяха подадени общо 1217 в края на май 2013 г.

По първите одобрени проекти за една година предстои да бъдат построени и ремонтирани 136 къщи за гости, ваканционни и вилни селища. Ще се направят още спортно-развлекателен център, магазин за хранителни стоки, фурна за печене на хляб на дърва, цех за PVC тръби и метални конструкции, съобщи фонд "Земеделие".

Класирането на проектите се бави близо година, заради разразилия се скандал за финансиране на скъпи коли с еленова кожа, кристални фарове, яхти и вертолети, по думите на зам.-министъра на земеделието Явор Гечев. Европейската комисия обяви, че няма да признае финансирането на такива проекти и те ще останат за сметка на държавния бюджет.

След размяна на кореспонденция с Брюксел, последно, по думите на Гечев, все пак ще се финансират проекти, в които има и нови транспортни средства, но те трябва да са свързани и с друга дейност при изпълнението на проекта. Като пример беше даден бус, с който да се разхождат туристите в района. Максималната допустима помощ за транспортно средство ще бъде 47 хил. лв. с ДДС, каза Елена Иванова, началник на дирекция "Развитие на селските райони" в земеделското министерство пред дни.

Въпреки тази препоръка на Министерството на земеделието и храните, от фонд "Земеделие" посочиха, че в момента разглеждат само проекти, които не предвиждат купуване на автомобили и яхти. Тези проекти предстои тепърва да се оценяват.

Финансиране ще получат само такива, "които са необходими за изпълнението на конкретните дейности, заложени по съответния проект и същевременно допринасят за постигането на основната цел на мерките – създаване на повече и по-качествени работни места", се казва в съобщението на фонд "Земеделие". В него е посочено още, че няма да се допускат разходи за луксозни транспортни средства. По този начин ще бъдат разпределени още 91 млн. лв.

Близо 3 млн. лв. за модернизиране на фермерите

Освен по двете скандални мерки, фонд "Земеделие" е одобрил и 84 проекта за над 2.8 млн. лв. за модернизиране на земеделските стопанства (мярка 121), които също чакат от миналата година.

Финансираните проекти са за растениевъдство, пчеларство, маслодайна роза и лавандула, винени лозя и животновъдство.

Одобрение е получил и проекта за кравеферма, която планира да покрие стандартите на ЕС за производство на мляко и изискванията по т.нар. нитратна директива за опазване на водите от замърсяване с нитрати.

По мярката за модернизиране на селските стопанства, която се радва на голям интерес, предстои да бъдат одобрени още проекти за 85 млн. лв., е посочено в съобщението на фонд "Земеделие".

Заради големия интерес към мярката за модернизиране на земеделските стопанства и ограничения вариант се обсъжда възможност, част от средствата от гаранционния фонд, които не бъдат усвоени, да се прехвърлят към нея. Политическото решение за това обаче все още не е взето и съответно не е изпратено искане до Еврокомисията за промяна в програмата.

mediapool.bg